Muziek: Gouden en Zilveren Notekraker 2022

13 juli 2022, 21:45 | Jeroen

Uitreiking Gouden en Zilveren Notekraker 2022 op dinsdag 20 september in de Melkweg. Uitslag eerste stemronde bekend.Tweede stemronde vanaf 8 juli.

Op 20 september a.s. wordt in de Melkweg in Amsterdam de Gouden Notekraker uitgereikt. Dat is sinds 1974 de award voor jarenlange en bijzonder invloedrijke podiumprestaties. Collega musici bepalen via twee stemmingen wie in aanmerking komt voor een Gouden Notekraker; het is vooral een prijs van musici voor musici. Eerdere edities werden onder meer gewonnen werden door Spinvis, Eefje de Visser, Caro Emerald, Ilse DeLange, Racoon, Wende Snijders en Jan Akkerman. Een bijzondere nieuwkomer en smaakmaker op de podia krijgt als aanmoediging de Zilveren Notekraker. Zo won Nana Adjoa dit ‘Zilver’ vorig jaar en werden o.m. Celine Cairo, Nina June en Jett Rebel in eerdere edities verkozen.

Voor de vijfde keer wordt ook een “Humble Heroes Award” uitgereikt waarmee een invloedrijke sessiemuzikant, die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse popmuziek, in het zonnetje gezet wordt. Vorig jaar werd deze award toegekend aan drummer, componist en producent Ton Dijkman.

De uitreiking vindt plaats op dinsdag 20 september in de Melkweg, de presentatie zal opnieuw verzorgd worden door Jan-Willem Roodbeen (Radio 2). In aanloop naar deze uitreiking kunnen alle 35.000 bij rechtenorganisatie Sena aangesloten musici en producenten vanaf 8 juli opnieuw via de website hun stem uitbrengen. Nu op de in de eerste stemronde verkozen genomineerden:

Tweede stemronde Zilveren Notekraker 2022
Froukje, Meau en WIES

Tweede stemronde Gouden Notekraker 2022
DeWolff, DI-RECT en S10

Sena
Sena behartigt sinds 1993 de belangen van muzikanten en producenten. Zij krijgen een vergoeding als hun muziek in het openbaar gedraaid wordt dankzij muzieklicenties die bedrijven en organisaties bij Sena afsluiten. Als stichting zonder winstoogmerk betaalt Sena de geïncasseerde gelden tegen zo laag mogelijke kosten door. Op die manier krijgen de makers van muziek waar zij recht op hebben. Sena werkt op basis van de Wet op naburige rechten en is gevestigd in Hilversum. Voluit staat Sena voor Stichting ter Exploitatie van Naburige rechten. Sena steunt jaarlijks tal van projecten op sociaal-cultureel vlak.
Website

Ntb, de initiator van de Gouden Notekraker
De Ntb (de Nederlandse Toonkunstenaarsbond) is de grootste en oudste Nederlandse vakbond voor muzikanten en muziekauteurs. De Ntb bestaat al meer dan 100 jaar en verenigd ruim 3500 musici in alle genres. De Ntb was onder meer oprichter van rechtenorganisaties Sena en NORMA, initiatiefnemer van De Gouden Notekraker en is vertegenwoordigd in de besturen van onder meer Stichting de Thuiskopie, Leenrecht, Sena en NORMA. Sinds 1 juni 2018 is de Ntb gefuseerd met de Kunstenbond. De Ntb blijft binnen de nieuwe organisatie bestaan als vakgroep Muziek en handhaaft daarbij haar naam.
WebsiteShare |

Gerelateerde artikelen