Nieuw album: dEUS - How To Replace It

6 november 2022, 19:22 | Jeroen

dEUS is terug met een nieuw album. Op 17 februari 2023 verschijnt hun achtste studioalbum ‘How To Replace It’ via [PIAS] Recordings. In maart en april gaat de band op tour in Europa waarbij ze ook een aantal shows in Nederland doen.

dEUS heeft nooit echt een filosofie gehad en heeft er nooit een gewild. Toch zijn ze trouw gebleven aan bepaalde leidende principes. “Je wilt jezelf niet herhalen, maar je hebt je stijl”, zegt Tom Barman, frontman en leider van de Belgische cult-art-rockers. “Je wilt nieuwe dingen proberen en gewoon reageren op wat op dat moment vers aanvoelt.” Zo ook met ‘How To Replace It’, hun achtste studioalbum en de eerste in tien jaar; onderscheidend en inventief, melodieus maar uitdagend uit balans. Uniek, maar vooral onmiskenbaar dEUS.

Tien jaar lijkt heel lang, maar ze zijn nooit echt weggeweest. Er was de compilatie ‘Selected Songs 1994-2014’, de Soft Electric-tour, talloze optredens op festivals en jubilea om te vieren. Zo vierde ze het 20-jarig jubileum van hun magnum opus ‘The Ideal Crash’, waarvoor de band 65 shows door Europa deed.

“Dingen duren altijd langer dan je denkt”, zegt de zanger laconiek, “maar dit was geen tienjarig project.” De manier van werken van de band veranderde. Voor de vorige twee platen waren de jamsessies lang en gestructureerd – vijf dagen per week, van 12.00 uur tot 18.00 uur – waarbij de nummers in de loop van de tijd werden gevormd en ontwikkeld. ‘How to Replace It’ kwam echter samen tijdens geconcentreerde, korte en explosieve jams. Met veel klassieke en tijdrovende dEUS finetuning en sculpting achteraf. Oude gewoontes zijn moeilijk af te leren…

Achtentwintig jaar na hun debuutplaat, blijft dEUS indie getrouw, altijd vooruitstrevend, eindeloos nieuwsgierig en creatief rusteloos.

“Na zoveel jaren willen we zoveel festivals doen en op zoveel plaatsen spelen”, zegt Barman. “We kunnen niet wachten om deze nummers live te spelen.”

10 maart Zwolle, Hedon
11 maart Doornroosje, Nijmegen
5 April Melkweg, Amsterdam
6 April Maassilo, Rotterdam
17 April TivoliVredenburg, Utrecht
18 April TivoliVredenburg, Utrecht
19 April Paard, Den Haag

Het album verschijnt op CD, 2LP, gelimiteerd gekleurd (crystal clear) dubbel vinyl en op alle digitale platformen.

Pre-order het album hier.
Klik hier voor meer info en tickets voor de tour.Share |

Gerelateerde artikelen