Single: Bowl - Fresh New Life

28 mei 2024, 14:53 | Jeroen

Op 30 augustus komt de Utrechtse postpunk band Bowl met het eerste deel van hun nieuwe concept album The Rude Interruption of Fear. Het album is opgenomen in de thuisstudio van bassist Berend Suijker en geproduceerd en gemixt door Bowl zelf. De nieuwe single Fresh New Life is nu uit.

Op dit eerste deel van de tweeluik, The Rude Interruption of Fear, worden er letterlijke scenario’s, gedachten en gevoelens uit het oog van de storm gepakt: de heftigheid van dwanggedachten, de constante twijfel aan je eigen hoofd en lichaam, diagnoses die heftig inslaan en het niet weten of je wilt opgeven of doorgaan.

The Rude Interruption of Fear is een diep persoonlijk project waarin frontman Vos Ploeg schrijft over een van de zwaarste jaren in zijn leven. In 2020 worstelde Vos met angst- en paniekklachten als gevolg van een dwangstoornis. Dit jaar was voor hem een periode van puur overleven, waarin hij nauwelijks buiten kwam en constant doemscenario’s in zijn hoofd had. Hiermee is het een persoonlijk en emotioneel verhaal, maar bovenal een studie van de mens in crisis. Bowl zet hiermee een belangrijke stap in hun muzikale reis en biedt luisteraars een diepe, emotionele ervaring die niet onberoerd zal laten.

De heftigheid van de muziek matcht de emoties van Ploeg. Deze wirwar aan zware emoties wordt verwezenlijkt in de muziek door intense, dreigende en duistere instrumentatie. Op het aankomende album klinkt de band melodischer dan ooit, maar verliezen ze niet de hardheid van het debuutalbum Sweet Caffeine. Doordat alle onderwerpen dicht bij huis liggen is de urgentie in zowel tekst als uitvoering onontkoombaar. Voor het nieuwe album The Rude Interruption of Fear bouwt het vijftal door aan hun post-punk sound met elementen van new-wave en art-rock.

Ploeg over de nieuwe single Fresh New Life: “Ik had intrusies over meerdere dingen. Degene die het vaakst voorkwam is dat ik bijvoorbeeld bang was dat ik schizofrenie aan het opbouwen was, of dat ik in een psychose ging belanden. Ik herhaalde dan uren op rij mijn naam en die van mijn familie in mijn hoofd, zodat ik die niet zou vergeten. ‘Fresh New Life’ gaat over het moment net nadat mijn diagnose bekend was. Dat voelde heel gek, maar ook verduidelijkend. Ik wist plotseling wat er aan de hand was. Maar… ik kreeg nog steeds het gevoel dat ik écht gek werd, en ik wist niet hoe ik het moest oplossen.” Beluister de single onderaan dit bericht.

Bowl live:

21/06 – Tweetakt Festival, Utrecht
29/06 – Geinbeat, Nieuwegein
13/07 – Wildeburg
14/07 – Hongerige Wolf , Groningen
15/07 – Valkhof, Nijmegen
19/07 – Walhalla, Deurne
24/08 – Loose Ends. Utrecht
31/08 – Hit The City, Eindhoven
12/10 – Heres the Thing, TilburgShare |

Gerelateerde artikelen