Nieuw Album: Itches - Two Flies In One Clap

29 mei 2024, 23:32 | Jeroen

Itches ontwaakte in 2020 uit een cryogene slaapverlamming om de wereld te verblijden met hun ‘Carapunk’. De drie leden groeiden op in de gevaarlijke sloppenwijken van Los Kempos nabij Antwerpen (niet te verwarren met de eerder rustige Kempen). Het geluid van de band is doordrenkt met de smaak van goedkoop ingeblikte pils en is een verrukkelijke cocktail van rammelige garagerock, 60s freakbeat, oerpunk, krautrock en zware jangle.

Op 23 augustus verschijnt de debuutplaat van Itches, Two Flies In One Clap via UhmYeahSure Records en Ronny Rex. De naam is een verbastering van het bekende gezegde. Vandaag start de pre-order van de 12” vinyl en kan je al luisteren naar de nieuwe single Master Of Time.

Bind een lasso rond de tijd, want voor je het beseft ben je het heden kwijt. Master Of Time heeft de structuur van een sprookje zoals je het kent van de gebroeders Grimm. Het nummer vertelt het verhaal van een schuchtere engel en een zelfverklaarde prins die kampt met slaapverlamming en al eens graag een glas wijn en genotmiddelen nuttigt. Uiteindelijk sterft de prins om eeuwig in het gezelschap van de engel te blijven en er een sigaretje mee te delen.

De lo-fi catchiness van de band doet denken aan groepen als Black Lips, Thee Oh Sees en Ty Segall. Hun optredens zijn luid en hun energie werkt aanstekelijk. Get clapped, if you can catch them alive!

Over het schrijf- en opnameproces

Bijna alle nummers van de plaat zijn tijdens de lockdown geschreven door frontman Philippe Peeters in het tuinhuis van zijn ouders, waar hij ook woonde. Repeteren mocht niet, maar zijn drang om muziek te maken was zo groot dat hij al zijn instrumenten in het tuinhuis van 12m² propte om er demo’s op te nemen met een draagbare Tascam-recorder.

Drums nabootsen deed hij met een schroevendraaier en een emmer. Voor de bas stemde hij zijn gitaar gewoon wat lager. Het was heel primitief en DIY, maar die ruwheid was precies de sound die de band zocht. Om de paar weken werd er een nieuwe demo in de groepschat gestuurd en toen de band weer kon repeteren, werkten ze de nummers samen af.

Na twee jaar werd het tijd om de nummers op te nemen en uit te brengen. Daarvoor trokken ze aan de mouw van Rafael Valles Hilario, de man achter Tuff Guac, MOAR en nog een handvol andere muziekprojecten. De plaat werd live opgenomen in zijn Tooth Mountain-studio in Antwerpen, die toen nog in opbouw was. De live room was nog niet klaar, dus speelden ze alles gezellig met zijn drietjes in de control room in, analoog op een reel-to-reel tape machine. Pieter De Wagter (EQuuS Mastering) verzorgde de mastering.

Thema’s van het album

Frontman/gitarist Philippe Peeters over de thema’s op de plaat: “Ik maak nummers zoals ik me op dat moment voel. Van euforie tot complete gekte, maar ook eenzaamheid en frustratie, angst en complete overweldiging door de realiteit van het leven. De songs hebben allemaal een eigen karakter die de evolutie van de band in zijn geheel aantonen. Onze goesting doen is onze werkwijze.”

Drummer Arno Sels voegt er nog aan toe: “Simpel, goedkoop, en rammelig zijn kernwoorden die wij hoog in het vaandel dragen.”

Album artwork door Arno Sels

Meer info over Itches

Na de release van hun eerste single Level 25 werd Itches opgepikt door Willy en StuBru, dankzij Equal Idiots-frontman en Kempen-opperhoofd Thibault Christiaensen. Daarna speelde de band zo’n beetje overal waar je een kelder of kroeg kunt vinden.

In 2022 verschijnt hun debuut-ep Kingdom Upstairs op Ronny Rex, wat hen een resem lovende commentaren oplevert. En terecht, want de ep staat vol instant fuzz-hits. Meer shows volgen, zowel in binnen- als buitenland, op steeds grotere podia. Zo stonden ze onder meer op het grootste podium van Sjock Festival en speelden ze support voor bands als Tramhaus, Meltheads en Hockey Dad. Hun optredens zijn luid en hun energie werkt aanstekelijk. Maar ga dat vooral zelf ontdekken!

Tourdata

07/06: Jeugdhuis Tijl met Mind Rays, Diest
08/06: Slag van de Meule Skatecontest, Gierle
15/06: Jeugdhuis ‘t Staminee (Wallaroos ep release), Vorselaar
27/07: Kapao Festival, Olen
24/08: Album release – Café Cabron, Antwerpen

Itches is Philippe Peeters (vocals/gitaar), Jonas Torfs (bas) en Arno Sels (drum).Share |

Gerelateerde artikelen