Interview: Roosbeef

6 november 2011, 12:16 | Jeroen

Je nieuwe album heet ‘Omdat ik het wil’, hoe moeten we deze titel interpreteren?
Je mag het nemen zoals het is. Het is vrij letterlijk, een letterlijke titel. Ik kan er niet veel meer van maken.

Is het album autobiografisch?
Ja, dat denk ik wel ja. Het gaat over verlangen, het leven, over alles wat daarbij hoort en over de onzekerheden in het leven. Leuke en slechte dingen. Het is niet zo dat ik letterlijk alles mee heb gemaakt. Het is ook niet interessant of het allemaal echt is; het zijn liedjes met een verhaal. Wie aan de oorsprong staat van het verhaal doet er niet zo veel toe, ook al gaat het veel over mij. Het is mijn bedoeling dat iedereen een stukje van zichzelf erin kan herkennen, ik hoop dat dat gelukt is.

Wat waren je verwachtingen van de release van het nieuwe album?
Voor ons was het album al een tijdje af. Als je eenmaal alles hebt opgenomen dan is het gelukt en ligt het alweer achter je. We zijn er blij mee hoe het is gegaan, hoe het klinkt, hoe het is. En dan is het natuurlijk spannend om daarna reacties te ontvangen van onze fans. Als je familie, vrienden en mensen uit de muziek al hun mening hebben gegeven kan je wel een aardige inschatting maken, maar je weet het nooit. Ik was er zelf heel erg blij mee. En ik vertrouw mezelf altijd wel…. dus ja. Tot nu toe zijn de reacties allemaal heel lovend. Het is heel fijn als andere mensen het ook mooi vinden.

Het is drie jaar geleden dat je debuutalbum uitkwam. Hoe heb je aan je nieuwe album gewerkt, vergeleken met toen?
Ja, omdat het mijn eerste plaat was ben ik er toen redelijk lang mee bezig geweest. Deze keer wist ik niet meteen dat ik een album ging maken. De aanloop was qua schrijven eenvoudig want de liedjes waren al geschreven. Nu was het eigenlijk meer van: er moet een nieuwe plaat komen. Het voordeel was dat de songs meteen opgenomen konden worden, dat maakte de duur van het opnemen van de nieuwe plaat korter.

Is het proces in vergelijking met het maken van de nieuwe plaat anders geweest?
Jazeker wel. Het gaat altijd wel een beetje hetzelfde, de manier waarop ik dingen maak, dus daar verandert niet zoveel in. Het is alleen dat je minder snel tevreden bent misschien én omdat de songs anders worden dan hoe ze in eerste instantie waren geschreven.

Is een hele andere manier van werken geweest?
Ja, het is leuk dat we met de hele band nu beter wisten wat we wilden en dat dingen daardoor vlotter verliepen. Als er meer meningen zijn dan is het ook wel eens moeilijker natuurlijk. Maar dat is tegelijk ook weer het leuke eraan. Het heeft wel even geduurd voordat we tevreden waren. De lat lag hoger voor mezelf en dat was bij de band ook zo. Niet wat betreft het publiek of de aandacht, we wilden gewoon zelf iets goeds maken. Ik vind deze plaat ook veel beter. Dat is logisch want ik ben ouder geworden en als persoon gegroeid, dan ga je andere dingen maken. Niet dat ik mijn eerste plaat zou willen veranderen, dat was gewoon goed voor toen. Met dit nieuwe album zitten we in een nieuwe tijd, en moet je weer kijken wat het wordt.

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Dat gaat een beetje vanzelf, ik pik van alles op. Het kan zijn dat ik ben geïnspireerd door een concert, een gesprek wat ik opvang of een nieuwsbericht dat ik ben tegengekomen. Meestal gebeuren er dingen en dan ga ik erover schrijven. Het is niet dat ik speciaal iets ga luisteren, of me terugtrek in een huisje, of veel ga drinken om inspiratie op te doen. Zo werk het niet, tenminste niet bij mij.

Hoe zijn de liedjes tot stand gekomen?
Meestal zijn het stukjes die ik heb geschreven en die later uitgewerkt worden. Ik neem vaak stukjes mee om te laten horen aan de band, waar vervolgens een nummer van wordt gemaakt. Het gaat eerst om de melodieën en daarna komt de tekst. Dat duurt wat langer want de zinnen kunnen vaak nog beter. Maar het schrijven gaat eigenlijk nooit hetzelfde. Ik schrijf ook niet elke dag, dat wisselt. Soms heb ik drie ideeën achter elkaar en soms een tijd niets. Ik zit het liefst gewoon thuis als ik schrijf, of in ieder geval ergens waar een piano staat. Ik schrijf altijd op een piano, dat heb ik echt wel nodig.

Waar hebben jullie ‘Omdat Ik Het Wil’ opgenomen?
La Chapelle Studio’s in de Belgische Ardennen, we hebben daar een week gezeten. We hadden van tevoren al veel gerepeteerd met Tom Pintens, de producer, zodat we alles goed voorbereid hadden. Toen we er eenmaal waren stond het er vrij snel op. Het is leuk om te zien of je ideeën werken als je het opneemt. Je bent er niet altijd zeker van of je ideeën wel gaan werken op de plaat. Uiteindelijk ging het allemaal heel vlot en was het een geweldige week.

Is je muzikale ontwikkeling gegroeid?
Ik denk op een gezonde manier. Niet dat ik duizend keer beter piano ben gaan spelen, dat helemaal niet. Ik denk dat ik beter weet wat ik wil. Ik ben zeker gegroeid en heb ook nog veel te ontdekken. Het kan allemaal nog heel veel kanten op. Ik zou zeker ook nog andere dingen willen doen. Het is niet zo dat het altijd Roosbeef moeten blijven. Het is nu leuk, de chemie klopt, we hebben de juiste liedjes, maar wat er gaat komen? Geen idee!

Ben je naast Roosbeef nog met andere projecten bezig?
Soms treed ik wel eens op met Katinka Polderman. En met Torre van de band ‘De Staat’ gaan ik weer iets doen. Verder ben ik liedjes aan het schrijven voor een kinderfilm. Nu ben ik vooral veel aan het spelen en anders thuis aan het hangen en rommelen.

Naar welke bands en artiesten luister je zelf veel? Wie zijn je voorbeelden?
Wilco, Gillian Wells, Bonny “Prince” Billy. Andre Manuel is wel één van mijn grootste voorbeelden. De Jeugd Van Tegenwoordig is niet echt een voorbeeld, maar ik haal wel inspiratie uit de manier hoe ze hun teksten schrijven. Geen schaamte en gewoon zeggen wat je wilt.

Waar wil je naartoe als artiest of wat zou je nog willen ondernemen?
Dat vind ik lastig om te zeggen. Ik zou graag nog lang willen blijven spelen met de jongens van de band en meerdere projecten willen opzetten, maar zou niet precies weten wat. Ik heb wel wat ideeën. Als het blijft gaan zoals het nu gaat dan zou ik nog lang door willen gaan met Roosbeef, maar wat er precies gaat gebeuren in de toekomst zie ik wel. Ik laat het allemaal een beetje op me afkomen, dat is wel het thema van mijn leven.Share |

Gerelateerde artikelen