Interview: Seeka

8 december 2011, 17:06 | Jeroen

Op 27 oktober jl. trad Seeka op in het Paard als het voorprogramma van Pete Philly. Op het nippertje kon ik de laatste twee nummers meepakken en het was duidelijk dat ik wat gemist had; de tent stond volledig op zijn kop. ‘Hip-Rockstravaganza’ luidt de beschrijving van hun geluid en dat is inderdaad precies wat je hoort. Seeka tourde met Pete Philly, maar was ook reeds de support act van N*E*R*D en Living Colour, dus blijkbaar zijn er meer onder de indruk van deze band. Tijd voor een onderonsje met frontman Alvin Lewis.

Waar komt Seeka opeens vandaan?
Je zou kunnen zeggen dat Seeka is ontstaan uit een droom die ik graag wilde verwezenlijken. Ik was altijd al professioneel muzikant en gitarist, maar steeds ten dienste van andere artiesten. ZUCO 103 bijvoorbeeld, Brainpower, Hind, Jenny Lane. Intussen droomde ik van een eigen muzikale stijl, een crossover tussen verschillende genres die niet makkelijk te plaatsen zou zijn. In 2008 ben ik begonnen met thuis nummers schrijven. Na een poosje had ik aardig wat tracks liggen en heb toen zelf een demootje ingezongen. Het was helemaal niet mijn bedoeling om uiteindelijk zelf de vocals te gaan doen, maar kon geen zanger vinden die paste bij wat ik in mijn hoofd had. Dat bleek moeilijk over te brengen op iemand anders, dus ben ik per ongeluk toch ingerold.

De rest van de band kwam er dus later aan te pas.
Ja, in 2009 zag ik Shanku Tuhusula (bassist) ergens spelen en ik heb hem daarna meteen gebeld. Via mijn broer heb ik onze drummer Eddy Addai leren kennen, ook een geweldig talent. Die gasten zijn allebei een stuk jonger dan ik en dat was ook precies de bedoeling. Jongere muzikanten hebben naast een hoop power ook een nieuwe manier van denken over muziek. Door de komst van internet en hip hop hebben die jongens allemaal affiniteit met het dynamische, met het buiten de gebaande paden denken. Het grappige is dat onze muziek herkenbaar is voor zowel ouderen als jongeren. Ouderen horen er Fishbone en Living Colour in en vinden het te gek, jongeren horen er de urban in terug vinden dat weer te gek. Zo spreken we eigenlijk een heel breed publiek aan.

Hip-Rockstravaganza!
Ik noem het hip-rockstravaganza, zodat er ruimte blijft voor verschillende muzikale invloeden. Het is rock met een hip hop ziel en electro-invloeden. Dat is op zich niet nieuw, maar dat is wat we willen met Seeka. Geen conventies, geen regels, geen vaste muzikale identiteit. Labels, journalisten en andere muzikanten zeggen tegen ons dat ons geluid alle kanten opgaat en proberen ons ertoe te bewegen één richting te kiezen. Ik heb daar inmiddels schijt aan, want dat zijn niet de mensen die wij met onze muziek proberen te bereiken. Het is het publiek dat je moet zien te overtuigen, want als de consument het oppakt gaat de rest mee – en kan het opeens allemaal wel. Ik voer strijd tegen de hokjesgeest. Ik wil geen concessies doen omdat onze muziek dan makkelijker te promoten is. Dan ga ik helemaal voorbij aan de reden waarom ik hier in de eerste plaats mee begonnen ben. Nu ik gestopt ben met het spelen voor anderen ga ik voor mijn eigen uitdaging op het podium.

En jullie zijn inmiddels hard bezig met een eerste album.
Klopt, ons debuutalbum gaat begin maart uitkomen. Eigenlijk was er al een EP ‘Truth Behind The Reality’, maar die is nooit officieel gereleased. Destijds zat ik in een privé-situatie waarbij bleek dat de dingen niet waren wat ze leken. Alle zes tracks van de EP gingen daar eigenlijk over. Ons debuutalbum wordt heel wat anders; dat gaat over de liefde, dromen, vrouwen, mijn moeder, mijn kind, etc. Een heel andere insteek dus! We zijn nu bezig met het concept van het album en het artwork van de albumcover. Daar moet veel in te ontdekken zijn, terwijl je toch niet helemaal weet wat je ziet. Een thuis met veel verschillende kamers maar allemaal zonder deuren; dat is de basis van onze muziek. Het is allemaal anders, maar toch allemaal welkom onder één dak. Dat wordt een moeilijk concept om te marketen, maar het is niet anders. Dat is ook de reden waarom we het zelf uitbrengen, zonder platenlabel, zodat we echt onze eigen koers kunnen varen.

Hoe ziet de ideale toekomst van Seeka eruit?
Mijn doel voor de toekomst is zoveel mogelijk met Seeka op het podium staan. Ik wil ons album live naar buiten brengen en zo vaak mogelijk crowds entertainen. Het zou geweldig zijn als we op grote festivals kunnen gaan spelen. Of we veel airplay krijgen interesseert me eigenlijk niet echt. Al werkt het natuurlijk wel zo dat je makkelijker te plaatsen bent voor boekingskantoren als je een hit hebt. Maar een ondernemer heeft me ooit eens iets gezegd wat ik altijd heb onthouden: ‘Ondernemen is het nooit bereiken van je doel’. En dat klopt precies. Ik heb altijd wel een doel, maar tegelijkertijd merk ik dat het zo niet werkt. Je kunt van alles verzinnen, maar je hebt het toch niet in de hand. De komende maanden zijn spannend voor ons. Het album wordt digitaal en op CD uitgebracht, we gaan wat dingen op Soundcloud doen en er komt een tweede single uit met video. Onze eerste single ‘Memorize This Moment’ heeft een erg leuke clip, geregisseerd door Frank van der Steen van Kernkoppen. Voor de volgende video hebben we ook weer te gekke ideeën. Dus, watch this space!

Meer weten over Seeka? Bezoek hun website of volg ze op Facebook!Share |

Gerelateerde artikelen