Bouke's Must-Z Movies (week 42)

16 oktober 2013, 13:01 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al aan zijn komen waaien.

Deze week ben ik begonnen aan een masterclass getiteld Film en Leven, gericht op mensen die filmkritiek schrijven. De masterclass wordt gegeven door Gawie Keyzer, die voor de Groene Amsterdammer over films schrijft. Het is voor mij een leuke gelegenheid om met mensen die ook veel films zien en er veel over nadenken van gedachten te wisselen. Bovendien hoop ik meer diepgang en precisie in mijn schrijven over films te verwerven. De titel van de masterclass is zo gekozen, omdat de persoonlijke beleving van films een belangrijk onderdeel vormt van de manier waarop we films gaan behandelen. Voor mij is in ieder geval een ding waar: film is een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden.

How to Describe a Cloud

De nieuwste film van de eigenzinnige Nederlandse filmmaker David Verbeek, How to Describe a Cloud, had je al eerder kunnen zien op het IFFR of het NFF. Maar was je daar, net als ikzelf, nog niet aan toegekomen, dan heb je nu de kans om de film in een filmhuis mee te pakken. Net als zijn eerdere film R U There speelt How to Describe a Cloud zich gedeeltelijk in Taipei af. De jonge muzikante Liling wordt gedwongen deze stad te verlaten wanneer haar moeder blind wordt en ze samen teruggaan naar het kleine eiland waar ze vandaan komen. Daar botsen Lilings rationele, door dokters aangeraden omgang met het verlies van zicht met die van haar moeder, die zegt de wereld nog te kunnen voelen.

Short Term 12

Grace (Brie Larson) werkt in een opvanghuis voor jongeren uit probleemgezinnen, wat me op zich al een heel zwaar beroep lijkt. Dat ze er samen werkt met haar vriendje lijkt me de situatie niet makkelijker te maken. Gezellige gesprekken tijdens het eten moeten dat zijn. Dan blijkt ze ook nog onverwerkte problemen uit het verleden met zich mee te dragen die weer aan het oppervlak komen wanneer ze een band opbouwt met een nieuwe jongen in het opvanghuis. Short Term 12 is de debuutspeelfilm van Destin Cretton en gebaseerd op zijn eigen gelijknamige korte film. De film werd zeer goed ontvangen in de Verenigde Staten.

Gangs of Wasseypur

India is het land dat de meeste speelfilms per jaar produceert met gemiddeld ruim boven de duizend per jaar de afgelopen jaren. De Verenigde Staten en China benaderen dit aantal bij lange na niet. Van die meer dan duizend films per jaar zie ik gemiddeld minder dan 1 promille, ofwel nul films. Het grootste deel van die films is gemaakt op een extreem klein budget en dan ook niet bedoeld voor export, Gangs of Wasseypur is de uitzondering. Dit misdaadepos is gemaakt met een groot budget en vertoond op bekende filmfestivals. In Nederland is Gangs of Wasseypur voorlopig maar op een paar plekken en enkele avonden te zien en dat is niet gek, want de film duurt zo’n 320 minuten. Maar als je iets van die enorme filmindustrie van India wil meepakken, dan is dit je kans.

A Long Story

Het verdient wel enige uitleg dat de Nederlandse volwassen man Ward met de negenjarige Mihai op weg is naar Roemenië, maar dat is een lang en ingewikkeld verhaal. Mihai is de zoon van Doru, de Roemeense klusjesman die Ward had aangenomen om zijn huis te verbouwen. Maar deze Doru is verdwenen en daarom is Ward op weg naar Roemenië om Mihai naar zijn moeder te brengen. De debuutspeelfilm van de Nederlandse documentairemaakster Jorien van Nes ging in première op het NFF. Onder andere hoofdrolspeler Raymond Thiry wordt veel geprezen.

Van de films van vorige week ben ik La Vie d’Adèle (lees de recensie hier) gaan zien. Deze week ga ik een poging wagen om How to Describe a Cloud te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.



Share |

Gerelateerde artikelen