Bouke's Must-Z Movies (week 3)

15 januari 2014, 14:02 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al over zijn komen waaien.

Vandaag is het programma van het Internationaal FilmFestival Rotterdam bekend gemaakt, wat betekent dat ik al de hele ochtend op het blokkenschema zit te bestuderen. Het is een behoorlijke klus om films uit te zoeken, want ondanks het feit dat ik me heel intensief met films bezig houd, ken ik ruim negentig procent van de films niet. Dat betekent dat ik me in iedere film die op een geschikte tijd draait moet verdiepen. Het is een klus, maar het is ook de charme van het IFFR. Je komt er films tegen die je nooit meer ergens anders zult kunnen zien. De uitzonderingen op die regel, films die al een distributeur en een releasedatum in Nederland hebben, probeer ik dan ook te vermijden. Maar deze week komen ook gewoon nog films in de filmhuizen en bioscopen, dus nu daarmee verder.

All is Lost

De hele cast van All is Lost bestaat uit één man: Robert Redford. En als je je geld aan een man moet uitgeven waarom dan niet Redford? Hij mag op zijn oude dag (77 jaar inmiddels) de zware taak op zich nemen om een film van ruim 100 minuten, met minimale dialoog, te dragen. Een zeiler raakt in botsing met een vrachtschip op open zee en moet vanaf dat moment al zijn ervaring en kunde inzetten om te overleven. Regisseur J.C. Chandor maakte in 2011 zijn eerste speelfilm, het verrassend sterke Margin Call over de directe aanleiding van de kredietcrisis. Ook in die film excelleerden de acteurs, dus hopelijk herhaalt hij dat kunstje met het waagstuk dat All is Lost is.

Enough Said

De nieuwste film van de Amerikaanse regisseuse Nicole Holofcener (Lovely & Amazing, Please Give) is Enough Said. De film wordt gedragen door twee TV-sterren: Julia Louis-Dreyfus maakte furore als Elaine Benes in Seinfeld en de helaas onlangs overleden James Gandolfini kennen we natuurlijk als Tony Soprano uit The Sopranos. Ze spelen Eva en Albert, een beginnend stel, beide gescheiden, waarbij zij ook nog bevriend is met de ex-vrouw van Albert. De personages zijn op het oog een stuk sympathieker dan de iconische personages die ze op TV speelden en ik ben erg benieuwd hoe de chemie tussen deze twee veteranen uitpakt.

Shell

De debuutspeelfim van Scott Graham, Shell, is gebaseerd op zijn eigen korte film uit 2007. De film kwam in het Verenigd Koninkrijk al in 2012 uit, maar heeft nu pas in Filmfreak Distributie een distributeur gevonden voor Nederland. Grahams debuut werd goed ontvangen in zijn thuisland, waar hij onder andere werd genomineerd voor de debuutprijzen van de BAFTA en het BFI, en die van de British Independent Film Awards won. Shell is een meisje dat aan haar laatste winter bezig in een afgelegen tankstation in Schotland met haar vader. Twee mannen beginnen interesse in haar te tonen, terwijl ook de band met haar vader steeds inniger wordt.

Much Ado About Nothing

Wat doe je nadat je met The Avengers net de best verdienende film aller tijden hebt gemaakt? Joss Whedon, daarvoor vooral bekend van series als Firefly, Buffy the Vampire Slayer en Angel, wendde zich tot Shakespeare. Much Ado About Nothing is een moderne bewerking van het klassieke, komische toneelstuk. Hij werkt hierbij voornamelijk met acteurs waar hij al eerder mee gewerkt had. De hoofdrollen, Benedick en Beatrice, worden bijvoorbeeld vertolkt door Alexis Denisof (Buffy the Vampire Slayer) en Amy Acker (Angel). Ook de grote man van Firefly en de door Whedon geregisseerde SF-film Serendipity, Nathan Fillion, komt opdraven in de rol van Dogberry. Zo heb je in ieder geval een leuke tijd met vrienden, en als de film dan ook nog een klein succes blijkt, dan is dat alleen maar een meevaller.

Winter Nomads

Ja, ze bestaan nog, ook in Europa. Herders, nomaden die met hun dieren rondtrekken, met ze buiten lopen, eten en slapen. Pascale (53) en Carole (28) zijn zulke mensen. In het Zwitsers-Franse grensgebied gaan zij ieder jaar weer op zoek naar voedsel voor hun 800 schapen, samen met vier honden en drie ezels. De documentaire Winter Nomads van Manuel von Stürler volgt het stel en hun dieren tijdens hun barre winterse trek. Von Stürler is van origine professioneel muzikant, en maakt met deze documentaire zijn filmdebuut.

Van de films van vorige week heb ik The Wolf of Wall Street gezien. Deze week ga ik een poging wagen om All is Lost te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.Share |

Gerelateerde artikelen