Bouke's Must-Z Movies (week 7)

12 februari 2014, 17:26 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al over zijn komen waaien.

Het blijft een vreemde categorie: films die gebaseerd zijn op speelgoed. Meestal zijn het slechte kinderfilms over My Little Pony of Barbie, maar inmiddels bestaan er ook al actiefilms die gebaseerd zijn op bordspellen, zoals Battleship. Schrik niet, dit is een film die de pinnetjes van zeeslagje omzet in een actiespektakel. De mensen van het Deense LEGO hadden alle kanten op kunnen gaan met een film over hun steentjes: piraten, ruimte, zelfs Star Wars was mogelijk geweest, gezien de inhoud van de dozen de laatste jaren. Ze hebben een komedie gekozen waarin alles door elkaar gegooid wordt, logisch want dat is de kracht van LEGO natuurlijk.

A Touch of Sin

Jia Zhangke toont ons in zijn films het China waarin monumentale veranderingen gaande zijn, dat opgestuwd wordt in de vaart der volkeren. Zijn boodschap is alleen niet positief, want in zijn films staan de achterblijvers, zij die niet meeprofiteren van de groeiende welvaart, centraal. In Still Life uit 2006 is dit heel letterlijk zo, want in deze film volgen we de laatste bewoners van een dorpje dat weldra verzwolgen zal worden door het stuwmeer achter de Drieklovendam. Dit levert geen groot drama op, want Jia werkt in een verstilde, minimalistische stijl. Het meest opvallende aan de film is de scène met het enorme fantasische ruimteschip dat opstijgt uit het snel aftakelende dorpje. Dat ruimteschip is China, en wie niet aan boord is, blijft achter tussen de rommel.

The Lego Movie

Oké, stiekem vond ik al verrassend veel geslaagde grappen in de trailer van The Lego Movie zitten. En nu blijkt het publiek er ook in grote getalen op af te komen en geamuseerd de zaal te verlaten. Daarnaast zijn critici goed te spreken over de film. De gerenommeerde critici van The Dissolve gaven de film zelfs het stempel essential viewing mee. Wat het verhaal precies is, heb ik niet uit de schare rondrennende LEGO-figuurtjes in de trailer kunnen opmaken, maar dat lijkt me ook van secundair belang bij dit soort films. Aangezien ik als kind veel met de blokjes speelde, hoop ik vooral gewoon nog één keer plezier aan LEGO te beleven.

The Monuments Men

Met de trailer van The Monuments Men kon ik juist helemaal niets. Bij de film zijn veel mensen met een uitstekend CV betrokken; George Clooney regisseert en speelt de hoofdrol, verder komen Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchett, John Goodman en Jean Dujardin in grote rollen opdraven. Het onderwerp, een soort Saving Private Ryan met door Nazi’s gestolen kunst in de plaats van Private Ryan, spreekt ook behoorlijk tot de verbeelding. Maar de trailer komt nogal belegen over, met flauwe grappen over oude mannen, een voorspelbaar plot over oude mannen in oorlogssituaties en verder gewoon veel oude mannen. Desalniettemin blijf ik benieuwd naar de nieuwe film van de regisseur van films als Confessions of a Dangerous Mind, Good Night, and Good Luck. en The Ides of March

Deze week ga ik een poging wagen om A Touch of Sin te zien. Van de films van vorige week ben ik American Hustle gaan zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.Share |

Gerelateerde artikelen