ZUBBtipt: Fargo S4

3 februari 2021, 10:34 | Jeroen

Het 4de seizoen van de serie Fargo, naar de gelijknamige film, is in zijn totaal te zien bij Videoland. Het nieuwe seizoen brengt niet alleen een nieuwe distributeur na de eerste drie seizoenen op Netflix, maar ook een nieuwe soort verhaallijn.

In deze donkere dagen van de lockdown weer een heerlijke serie om de avonden door te komen. Heb je nog geen Videoland? Kijk dan eens naar een nieuw TV abonnement. Bij diverse aanbieders zoals T-Mobile, Ziggo of KPN krijg je vaak korting op een Videoland account. Met het TV abonnement kan je tegenwoordig overal kijken, thuis, bij een ander of onderweg via een app. Wel zo makkelijk!

Fargo

Met een film zo goed als Fargo vraag je je af of een serie als ‘spin-off’ ooit een echte kans van slagen heeft. Door de verhaallijn klein te houden, dicht bij de alledaagse personages en de (uit de film geleende) samenloop van omstandigheden, is de serie hier tot nu toe in geslaagd. Seizoen 4 wijkt hier echter vanaf. In een jaar vol belangrijke veranderingen in hoe we naar de wereld en onze medemens kijken weet Fargo seizoen 4 de vragen te stellen die bij deze tijd passen.

Zoals elk seizoen gaan we wederom terug de in tijd in seizoen 4. Dit keer wisselen generaties criminelen families macht uit. Immigratie golf na immigratie golf. Wanneer we in de jaren 50 uitkomen staan de Italiaanse Maffia en een Afrikaans-Amerikaanse misdaad familie tegenover elkaar.

Josto Fadda (Jason Schwartzman) als leider aan Italiaanse kant met tegenover hem Loy Cannon (Chris Rock) als leider aan de ene kant. Om bloedvergiet te voorkomen wisselen beide partijen hun jongste zoon uit met de ander. Het ‘staakt het vuren’ is echter niet sterk. Telkens moet er overlegd en gediscussieerd worden over wie waar de macht kan claimen. Hierbij laten de in de macht zijnde Italiaanse Maffia weten dat er geen plek is voor een nieuwkomer. Ze mogen best onder de vleugel van de maffia werken, maar leiden nooit.

Loy Cannon denkt hier duidelijk anders over en start een hevige bendeoorlog. Lang lijkt hij te winnen. Zeker omdat de broer van Josto Fadda niet in staat lijkt zijn uit Italië, overgekomen broer Gaetano Fadda onder controle te krijgen. Gaetano wil de macht over nemen en lijkt hiermee de familie te verzwakken.

Tussen al het geweld door is er Ethelrida Pearl Smutny (E’myri Crutchfield). Zij is de dochter van begrafenisondernemers die goede zaken doen door de bendeoorlog. Ondanks dit fortuin hebben haar ouders en zijzelf hun eigen problemen. Overbuurvrouw Oraetta Mayflower (Jessie Buckley) is een moordlustige verpleegster met meerdere moorden op haar naam. Ethelrida ontmaskerd haar. Echter is Oraetta niet gemakkelijk verslagen en zet alles op alles om haar duistere daden te verhullen. Ethelrida staat tegenover een moordlustige dame. Haar ouders moeten ook voor hun toekomst vrezen wanneer ze hun onderneming verliezen aan Cannon door een dom en naïef verraad.

De vragen die de serie stelt gaan over loyaliteit en verraad. Over vooroordelen en de overgang van generaties. Is Amerika een land van mogelijkheden voor degene met het recht aan hun zijde of degene die hun vuist ballen en de overwinning claimen? Precies wat we zien in de hedendaagse VS. Mede daardoor is het een zeer interessant nieuw seizoen en een aanrader. Daarnaast zijn de prachtige landschap shots en dialogen tussen de personages een lust voor het oog.Share |

Gerelateerde artikelen