Indonesische mythen en kunstmatige intelligentie bij Imagine

27 januari 2021, 11:00 | Jeroen

Imagine Film Festival presenteert dit jaar twee themaprogramma’s. In Geesten en Demonen in de Indonesische genrefilm richt Imagine de schijnwerper op de manier waarop lokale mythen en folklore een rol spelen in de Indonesische fantastische cinema. Het jaarlijkse wetenschapsprogramma Things to Come richt zich dit jaar op kunstmatige intelligentie vanuit een diep menselijk perspectief. Imagine Film Festival vindt plaats van 7 t/m 17 april 2021.

In Geesten en Demonen in de Indonesische genrefilm wordt gekeken naar de manier waarop mythen, demonen en geesten uit de Indonesische folklore een rol spelen in de fantastische filmcultuur. Daarbij wordt specifiek gekeken naar de horrorproductie sinds 2005, waarin deze elementen onderdeel zijn van een nieuwe nationale bewustwording Als onderdeel hiervan wordt in horror ook afgerekend met het koloniale verleden. Naast een uitgebreid filmprogramma plaatst Imagine deze horrorbeweging in een veelzijdige talkshow in een breder cultureel perspectief. Muziek en twee tentoonstellingen maken het programma compleet.

Ga voor meer informatie naar de website

In het jaarlijkse wetenschapsprogramma Things to Come worden ditmaal de toekomstvisioenen van sciencefiction over kunstmatige intelligentie (KI) naast de ontwikkelingen van vandaag gelegd. Het gaat daarbij niet zozeer om de machine, als wel over hoe wij invulling geven aan onze relatie en verbondenheid met het systeem. In een themamiddag gaat onder andere filosoof en KI-expert Aleksandra Przegalinska (AI: Inhuman, Archuman) in op een mogelijke nieuwe horizon voor KI en het idee van een collaborative society. In het programma Uncanny Intimacy wordt gesproken met professionals en filmmakers over de in toenemende mate verontrustend intieme relatie tussen mens en systeem. In samenwerking met Spui 25 organiseert Imagine Bits of Bias, waarin kritisch wordt gekeken naar de manier waarop ook vooroordelen aan KI worden gevoed.

Over Imagine Film Festival

Imagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland, met het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Bij Imagine draait alles om de verbeelding, je mee laten voeren naar andere werelden of je anders laten kijken naar onze eigen wereld. Imagine gebruikt de kracht van de fantasie voor gedachte-experimenten over de toekomst van mens en maatschappij, vaak in het licht van technologische vernieuwingen of wetenschappelijke ontwikkelingen. Daarbij onderzoekt Imagine nieuwe vormen om fantastische verhalen te ervaren, zoals via virtual reality en fantastische games. Naast een scherpe focus op het heden en de toekomst van het fantastische, eren we ook de rijke historie ervan. We signaleren nieuw talent, presenteren nieuw werk van gevestigde makers en vertonen klassiekers en vergeten parels. In verdiepende programma’s biedt het festival achtergronden, geschiedenis en context, en verbindt het de fantastische film met maatschappelijke ontwikkelingen. Met zijn geschiedenis van 36 jaar en zijn uitgebreide netwerk fungeert Imagine als curator en gids voor zowel nieuwkomers als doorgewinterde genrefans. Ga voor meer informatie naar de website

Still: The Queen of Black MagicShare |

Gerelateerde artikelen