FOAM: De dynamiek van de jaren '60

19 juli 2015, 14:16 | Jeroen

Londen was een stad in bloei in de Sixties en belangrijke veranderingen vonden plaats. De naoorlogse, verwoeste stad werd door een optimistische generatie omgetoverd tot een internationaal en levendig epicentrum voor stijl, cultuur en mode.

Er hing een energie in de lucht die een sterke aantrekkingskracht had op de stad en haar inwoners. Swinging Sixties London, nu in Foam, laat zien hoe een belangrijke generatie fotografen dit in beeld heeft gebracht en welke effecten dit voor de fotografie heeft gehad. Curator Zippora Elders is tijdens de voorbereiding in de Londense archieven gedoken op zoek naar foto’s van de hoofdstad van Engeland in de levendige jaren 60 en van de positieve, vrije sfeer die er heerste.

Fotografie veranderde in deze periode onder andere door de invloed van mode. Modellen waren zelfstandige vrouwen en deden zelf hun haar en make-up, maar ook vóór de camera vond een transitie plaats. De jonge vrouwen waren energiek en initiatiefrijk net als de fotografen, die hun modellen meenamen buiten de studio voor fotoshoots op straat.

Curator Zippora Elders: “John Cowan maakt het optimisme van zijn generatie zichtbaar met zijn dynamische, stedelijke modefoto’s: hij laat zijn modellen letterlijk de lucht in gaan.”

Wil je meer weten? Op de Foam website vind je een uitgebreid interview met de curator.


Traffic 1960 © Norman Parkinson Ltd. Courtesy Norman Parkinson Archive



Share |

Gerelateerde artikelen