De 3D print revolutie

8 oktober 2015, 16:54 | Jeroen

Hoe transformeren we deeltjes in atomen? Kunnen vakmanschap en technologie samensmelten? 3D print techniek: een radicale verandering binnen de design industrie.

Ontworpen door Andrea Reggiani en Davide Tuberga, vertegenwoordigt de 3D-geprinte keramische collectie een simpele manier om kennis en ideeën om te zetten in concrete objecten, terwijl het gehele productieproces ontzettend wordt versimpeld.

De machine die gebruikt wordt voor de collectie is gebouwd om klei te extruderen, waarmee het verfijningsproces wordt gestart. De designer vermeerdert de mogelijke vormen die het object kan aannemen, en staat het keramiek toe om met geometrische silhouetten gevormd te worden op een snellere en makkelijkere manier dan met de traditionele technieken.

Gecreëerd in het kloppende hart van het ambachtelijke Venetië, laat deze nieuwe collectie van vazen, kopjes en lampen volledig de innovatieve aspecten van de 3D print techniek zien. Geboren uit de wens om te experimenteren met ongebruikelijke materialen zoals keramiek, drukken de werken van Reggiani en Tuberga per-
fect de integratie tussen een fysieke en een digitale benadering uit.

De kracht, die het 3D keramisch print project karakteriseert, is de fusie tussen techniek en traditie. – Andrea Reggiani

Het uiteindelijke resultaat is afkomstig van een reeks wiskundige variabelen: digitale vormen die worden omgezet in fysieke design producten. Alle objecten worden eerst met de computer ontworpen aan de hand van driedimensionale modelleer programma’s.

Terwijl de printtafel vaststaat beweegt er een schuif met een centrale spuitmachine overheen die een continue draad van materiaal genereert, waardoor het object laag voor laag wordt gecreëerd.

Zodra het object is geprint en gedroogd, wordt het volgens oude tradities gebakken en geglazuurd, waardoor innovatie en traditie in een enkel object worden gecombineerd.



Share |

Gerelateerde artikelen