Andy Warhol in de Beurs van Berlage

6 december 2016, 18:39 | Jeroen

Andy Warhol staat centraal in de expositie The Prints of Andy Warhol and other PopArtists die in de maanden juli, augustus en september 2017 in de Beurs van Berlage in Amsterdam wordt georganiseerd.

Het betreft de omvangrijke privécollectie van voornamelijk zeefdrukken van Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Keith Haring en andere PopArt artiesten die mediaondernemer Lex Harding in de afgelopen decennia heeft opgebouwd.

Bij Sotheby’s in Amsterdam worden in het kader van het Amsterdam Art Weekend van donderdag 24 tot en met zondag 27 november hoogtepunten uit de collectie tentoongesteld.

PopArt

PopArt is afgeleid van Popular Art, een kunststroming die in de jaren zestig in Amerika ontstond. De thema’s van PopArt zijn ontleend aan stripverhalen, reclame, televisie, kranten en tijdschriften. Doordat beroemdheden als Mao, Marilyn Monroe, Mick Jagger, Koningin Beatrix en alledaagse gebruiksvoorwerpen zoals soepblikken en colaflessen werden gebruikt als motief, kwam PopArt dicht bij het dagelijkse leven te staan.

Andy Warhol

De belangrijkste exponent van PopArt is ongetwijfeld Andy Warhol, direct gevolgd door Roy Lichtenstein. Veel PopArt werken zijn in de eerste plaats decoratief en hebben nauwelijks een diepere boodschap. Warhol zei ooit: If you want to know all about Andy Warhol, just look at the surface of my paintings and films and me, and there I am. There’s nothing behind it. In 2017 is het precies 30 jaar geleden dat Andy Warhol overleed.



Share |

Gerelateerde artikelen