Fotografie in de strijd tegen ongelijkheid

28 mei 2017, 18:19 | Jeroen

De Amerikaanse fotograaf Gordon Parks (1912-2006) legde met zijn fotografie de vergaande verdeeldheid in de Amerikaanse samenleving bloot.

Met de onderwerpen die hij in beeld bracht zoals armoede, marginalisering en onrecht, groeide hij uit tot een voorvechter in de strijd voor gelijke rechten voor Afrikaans Amerikanen. Zijn iconische foto-essays voor het prestigieuze foto-journalistieke tijdschrift Life Magazine brachten deze onderbelichte thema’s onder de aandacht van een breed publiek.

Parks’ fotografie stopte niet bij de harde waarheden van journalistiek, maar uitte zich ook in fictie en film. Zo maakte de autodidact onder andere portretten van iconen Martin Luther King en Muhammad Ali en regisseerde films als The Learning Tree en klassieker Shaft. Gordon Parks – I Am You. Selected Works 1942-1978 toont het werk van een fantastische verhalenverteller. Typerend is de open blik waarmee hij naar de verschillende groepen in de Amerikaanse samenleving kijkt.

De tentoonstelling is te zien van 16 juni tot en met 6 september in FOAM in Amsterdam en opent op donderdag 15 juni, gelijktijdig met Adam Jeppesen – Out of Camp. Je bent welkom vanaf 17.30 uur. Er is een preview voor leden van Club Foam en Foam Fund de avond voor de opening.

Check de website voor meer informatie.

Foto: The Invisible Man, Harlem, New York, 1952 © Gordon Parks / Courtesy The Gordon Parks Foundation (detail)



Share |

Gerelateerde artikelen