Berlijnse licht- en kunstinstallatie SKALAR

4 september 2019, 14:44 | Jeroen

De sensationele audiovisuele bewegende kunstinstallatie SKALAR van lichtkunstenaar Christopher Bauder en muzikant Kangding Ray zal in januari 2020 in Amsterdam te zien zijn. Deze grootschalige artistieke productie is een samenwerking tussen de Berlijnse ontwerp- en kunst studio WHITEvoid, Amsterdamse dance promotors Audio Obscura en Westergas, een van de belangrijkste culturele locaties van de stad. Na de succesvolle première in Berlijn in 2018, waar het spektakel duizenden bezoekers trok, is de Gashouder van 10 januari tot en met 5 februari 2020 tijdelijk het toneel voor deze bijzondere ervaring waarbij een mix van bewegende spiegels, perfect gesynchroniseerde lichtstralen en soundscapes samenkomen.

SKALAR

Het is de eerste keer dat een tentoonstelling van dit formaat naar Amsterdam komt. SKALAR is een kunstwerk dat met de effecten van licht en geluid inspeelt op de menselijke perceptie, waarbij de makers een verhaal vertellen door middel van lichtstralen, bewegende spiegels en surround sound die op elkaar reageren. SKALAR biedt bezoekers een vorm van meditatie aan waarbij de aard en essentie van menselijke emoties centraal staan en de kunstenaars dit door middel van licht kunnen manipuleren.

De tentoonstelling is dagelijks geopend in de middag en avond en bezoekers zijn vrij om zo lang te blijven als ze willen terwijl de installatie voortdurend doorloopt. SKALAR kan op verschillende manier worden ervaren; staand, liggend, langzaam dansend of starend naar de verbluffende schoonheid die de bezoeker omringt.

Als hoogtepunt zullen Christopher Bauder en Kangding Ray tijdens twee weekenden exclusieve SKALAR live shows geven. De live shows zijn een uitgebreide en geïntensiveerde versie van de cyclus, die de bezoekers tijdens de tentoonstelling ervaren, waarbij de artiesten gechoreografeerd licht en elektronische muziek in real-time tot leven brengen.

SKALAR zal te zien zijn in de Gashouder op het Westergasterrein in Amsterdam. De geschiedenis van deze iconische locatie gaat terug tot 1902 en is sindsdien een podium geweest voor vele audiovisuele shows; hierdoor is het de perfecte match met SKALAR.

Woorden doen geen recht aan deze tijdelijke indrukwekkende kunstervaring, dus kijk voor een voorproefje alvast de Amsterdam trailer en de video hieronder van de SKALAR première in Berlijn in 2018. Tickets voor SKALAR zijn vanaf nu te koop via deze link.

TENTOONSTELLING

Vrijdag 10.01.2020 tot en met woensdag 05.02.2020

Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag 15.00 – 23.00
Vrijdag en zaterdag 13.00 – 23.00
Zondag 13.00 – 21.00
Zaterdag (op dagen van de live shows) 13.00 – 19.30

LIVE SHOWS

Zaterdag 18 januari – 21.30 uur
Zaterdag 25 januari – 21.30 uur

TICKETS

Tickets voor SKALAR zijn verkrijgbaar via de website.

Over Christopher Bauder

Christopher Bauder is een kunstenaar en ontwerper die gespecialiseerd is op het gebied van licht en installatiekunst, mediaontwerp en scenografie. Hij richt zich op de vertaling van bits en bytes in objecten en omgevingen en vice versa. Ruimte, object, geluid, licht en interactie zijn de belangrijkste elementen van zijn werk. In 2004 richtte hij de multidisciplinaire kunst- en ontwerpstudio WHITEvoid op, die gespecialiseerd is in interactiviteit, media, interieurarchitectuur en elektronische engineering.

Bauder heeft zijn installaties en uitvoeringen naar evenementen en ruimtes over de hele wereld gebracht, waaronder Centre Pompidou Paris, MUTEK Montreal, Fete des Lumieres Lyon, het National Museum of Fine Arts Taiwan en het National Center for the Performing Arts in Beijing. Hij is vooral bekend om zijn stadsbreed licht kunstinstallatie “LICHTGRENZE”, gemaakt in 2014 samen met zijn broer Marc voor het 25-jarig jubileum van de val van de Berlijnse muur.

Website Bauder
Website White Void

Over Kangding Ray

Er zijn maar weinig muzikanten die de scheidslijn tussen techno en experimentele muziek zo succesvol weten te verkennen als David Letellier aka Kangding Ray. De esthetische domeinen van zijn labels, Raster-Noton en Stroboscopic Artefacts, belichamen zijn complexe geluid; een esthetiek die grenzen test, onvermoeibaar evolueert in zijn verkenning van textuur, ritme en geluidsontwerp. De fundamenten van Letellier in rock en musique concrète geven zijn muziek een vitaliteit en uniekheid die fans over de hele wereld heeft veroverd, van veeleisende avant-garde elektronische luisteraars tot toegewijde clubbers. Degenen die Letellier volgen sinds zijn debuutalbum, Stabil van 2006, zullen niet alleen zijn nauwgezette en voortdurend ontwikkelende benadering van geluidsontwerp herkennen, maar ook de conceptuele zwaartekracht achter zijn releases.

Website

Over WHITEvoid

WHITEvoid werkt op het raakvlak van kunst, design en technologie. Het bureau bestaat uit specialisten in design, media- en productontwerp, interieurarchitectuur en elektronische engineering. WHITEvoid maakt interactieve installaties en producten voor musea, tentoonstellingen, beurzen, festivals, evenementen, concerten en clubs.

Over Audio Obscura

Audio Obscura hervormt het landschap van de elektronische muziek door de legendes van morgen naar de meest iconische en historische locaties ter wereld te brengen. Denk hierbij aan de fietstunnel onder het Rijksmuseum, het Centraal Station, het Scheepvaartmuseum en het Concertgebouw. Ook staan zij erom bekend de meest beruchte afterparty’s van Amsterdam te organiseren in de Loft in de A’DAM Toren.

Website

Over Westergas

Westergas is een kleurrijke ontmoetingsplaats voor cultuur. Het historische terrein, dat in 1880 als gasfabriek begon, is in 2003 omgebouwd tot een springlevend cultuurdorp in het hart van Amsterdam. Op deze iconische plek, omarmd door het groene Westerpark, vind je een regenboog aan cultuuruitingen. Van muziek en kunst tot theater en performance, van film en fotografie tot dansen, eten & drinken en zelfs tv-studio’s. Creativiteit, diversiteit en vrijheid worden hier gevierd. Westergas is waar historische waarde en vernieuwende ideeën samen komen; een unieke bestemming voor lokale en internationale bezoekers, met een eigengereid, maar tegelijkertijd typisch Amsterdams karakter.

Website



Share |

Gerelateerde artikelen