Vijfentwintig jaar Mondriaanhuis

17 september 2019, 20:25 | Jeroen

Op 1 oktober 2019 bestaat het Mondriaanhuis 25 jaar. In dat kader organiseert het museum de tentoonstelling 25 × 25 × 25. Vijfentwintig leden van landelijke kunstenaarsvereniging De Ploegh hebben speciaal voor deze expositie een werk van 25 × 25 centimeter gemaakt. De tentoonstelling is te zien van 25 september 2019 t/m 8 maart 2020.

De kunstenaars van De Ploegh hebben zich voor deze opdracht verdiept in en laten inspireren door Piet Mondriaan. Mondriaan heeft in zijn loopbaan een grote artistieke ontwikkeling doorgemaakt: van realistische landschappen, naar luministische taferelen tot aan totale abstractie. Elke kunstenaar was vrij om te kiezen door welke periode of stijl, of door welk gedachtegoed van Mondriaan hij/zij zich wilde laten inspireren. De een nam het kleurgebruik van de grootmeester als uitgangspunt, de ander een bepaald werk en weer een ander deelt de fascinatie voor jazzmuziek met Mondriaan. Er is gebruik gemaakt van een grote verscheidenheid in materialen: van olieverf tot keramiek en van textiel tot hout. Het resultaat is een veelzijdige expositie die op uiteenlopende manieren in dialoog gaat met Mondriaan.

Deelnemers aan de tentoonstelling zijn:

Gerard Akerboom, Jacqueline Bohlmeijer, Monika Buch, Henriëtte Coppes, Michiel Deylius, Marie-Louise Dooijes, Harry Dukker, Janine Eshuis, Famke Hajonides, Birgitte Janssen, Jimi Kleinbruinink, Annemiek van Kollenburg, Ria van Krieken, Van Lieshout VI, Frits Nolte, Marit Otto, Rian Peeperkorn, Anja Radakovic, Ruben van der Scheer, Cécile van Spronsen, Peter van Tilburg, Linda Verkaaik, José van Waarde, Erica Welling en Niek Wittebrood.

Vijfentwintig jaar Mondriaanhuis

Het Mondriaanhuis is het geboortehuis van Piet Mondriaan. De pionier van de abstracte kunst werd hier in 1872 geboren als zoon van een hoofdonderwijzer. Na het vertrek van het gezin Mondriaan in 1880 naar Winterswijk, heeft het pand uiteenlopende bestemmingen en eigenaren gekend. In 1902 bijvoorbeeld kocht fabrikant Hubers het gebouw en richtte er een sigaren- en tabaksfabriek in. Van 1939 tot 1955 huisvestte Kortegracht 11 drukkerij S.D. Zwart. Sinds 1994 is op deze historische plek het Mondriaanhuis als museum gevestigd. Het waren architect Leo Heijdenrijk en zijn vrouw Cis Heijdenrijk die het initiatief namen om het destijds in verval geraakte pand te renoveren en het Mondriaanhuis op te richten. In 2017 heeft het museum een herinrichting ondergaan waarmee diverse internationale prijzen zijn gewonnen. Het Mondriaanhuis ontvangt jaarlijks circa 35.000 bezoekers uit binnen- en buitenland en organiseert een breed palet aan educatie-activiteiten waarmee een breed publiek bereikt wordt.

Vanaf 25 september t/m 31 oktober a.s. zullen diverse activiteiten plaatsvinden om het jubileum te vieren.

De tentoonstelling 25 × 25 × 25 is te zien vanaf 25 september t/m 8 maart 2020.



Share |

Gerelateerde artikelen