Nieuw in Foam

29 juni 2021, 16:23 | Jeroen

Foam Amsterdam, House of Photography / Deichtorhallen Hamburg en Fotografie Forum Frankfurt (FFF) presenteren de tweede editie van recommended Olympus Fellowship. De winnende kunstenaars van het fellowship ontwikkelden onder begeleiding van de curatoren van de drie samenwerkende instellingen een nieuwe fotoserie. Dit werk wordt gepresenteerd vanaf 2 juli 2021 in Foam. De individuele projecten gaan over liefde, familie en thuis; over migratie, tolerantie en taal. Met hun persoonlijke verhalen geven de kunstenaars ieder een eigen perspectief op deze gemeenschappelijke thema’s.

Karla Hiraldo Voleau visualiseert in haar werk de geheimen en persoonlijke ervaringen met liefde die verschillende jonge mensen in Japan met haar deelden. Het werk van Tobias Kruse gaat over gevoelens van woede, angst, onzekerheid en agressie die vandaag de dag nog steeds leven in de samenleving in Oost-Duitsland en die hem herinneren aan zijn jeugd in de jaren negentig na de val van de Berlijnse muur. Mika Sperling reflecteert in haar werk op de relatie met haar Vietnamese schoonmoeder, haar eigen moeder en haar eerste kind.

Het fellowship recommended is een initiatief van Olympus, Haus der Photographie / Deichtorhallen Hamburg, Foam Fotografiemuseum Amsterdam en Fotografie Forum Frankfurt.
Het nieuwe werk is mogelijk gemaakt door de financiële en technische ondersteuning van Olympus.

Opening 2 juli
recommended Olympus Fellowship
met Karla Hiraldo Voleau, Tobias Kruse & Mika Sperling
2 juli – 12 september

Beeld:© Karla Hiraldo Voleau, Tobias Kruse, Mika Serling.

————————————————————————————————————————————————————————————-

Now You See Me moria. Photo by Qutaeba
Opening 2 juli
Now You See Me Moria
2 juli – 25 augustus (voorbezichtiging pers: 1 juli)
Aanstaande vrijdag presenteert Foam een selectie foto’s en posters van het project Now You See Me Moria. De tentoonstelling is te zien van 2 juli tot en met 25 augustus. Aanstaande donderdag kan de tentoonstelling worden voorgezien van 10 tot 12 uur.

Pijn, woede en persoonlijke verhalen staan centraal in dit bijzondere project over het dagelijks leven in Moria. Dit vluchtelingenkamp, gelegen in Griekenland, is het grootste van Europa. Een groep mensen uit Moria deelt hun foto’s en verhalen via Instagram. @now_you_se_me_moria is in augustus 2020 gestart door Amir, een jonge Afghaanse man, en Noemí, een Spaanse beeldredacteur die in Nederland woont en werkt. Foam presenteert vanaf 2 juli een selectie foto’s en posters uit dit project.

Now You See Me Moria wil bestaande stereotypen over vluchtelingen doorbreken door het belang van zelfrepresentatie te benadrukken. De beelden in deze tentoonstelling raken een snaar omdat ze zijn gemaakt door mensen die vast zitten in Moria. Een selectie van de foto’s toont vrouwen die in het kamp wonen en is ook gemaakt door vrouwen uit het kamp. De foto’s, vaak genomen met een mobiele telefoon, geven de intieme, alledaagse wereld van de bewoners weer. De mensen op de foto’s, waaronder veel kinderen, zijn vanwege hun veiligheid niet herkenbaar in beeld. Ook al zijn de foto’s niet altijd perfect gekaderd of esthetisch, hun kracht zit in de authenticiteit. De kijker voelt de noodzaak van wat de beelden willen vertellen.

Now You See Me Moria opent op 2 juli in Foam 2021

————————————————————————————————————————————————————————————————

Binnenkort in Foam
Florentine Riem Vis Stipendium
Foam 3h: Gilleam Trapenberg – Unbé t’aweró
16 juli – 12 september 2021
Foam presenteert de eerste museale tentoonstelling van Gilleam Trapenberg. Gilleam Trapenberg (1991, Willemstad, Curacao) verhuisde op zijn negentiende naar Nederland en studeerde in 2017 af met een Bachelor Fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK), Den Haag.

Zijn solo in Foam 3h toont de volgende stap in een langlopende zoektocht waarin de fotograaf steeds de voorstelling en beeldvorming van het Caribisch gebied afweegt. Unbé t’aweró betekent ‘binnenkort zal het later zijn’ in het Papiaments – de lokale taal die wordt gesproken op de eilanden Curaçao, Aruba en Bonaire. Deze serie vormt Trapenbergs visuele interpretatie van de nationale identiteit van Curaçao, waar hij geboren en getogen is.

De tentoonstellingen in Foam 3h worden mede mogelijk gemaakt door de Van Bijleveltstichting.

Foam 3h: Gilleam Trapenberg – Unbé t’aweró opent 6 juli in Foam.



Share |

Gerelateerde artikelen