Albumrecensie: Golden Earring - Tits 'N Ass

21 juni 2012, 11:37 | Jeroen

Vorige maand presenteerde de Haagse rockers van Golden Earring hun 25e (!!!) langspeler Tits ‘N Ass in een uitverkochte Paradiso aan het Nederlandse publiek. Een week later scoort de Earring voor het eerst sinds 28 jaar een nummer één-notering in de Album Top 100 met hun eerste nieuwe studioplaat in negen jaar.

Het laatste reguliere studio album Millbrook USA van de Hagenaars haalde in het voorjaar van 2003 de tweede plek in de hitparade. Een plaat die toentertijd wisselvallig werd onthaald. Een echt hitsingle ontbreekt op Millbrook en het feit dat er live tegenwoordig niets meer van de plaat gespeeld wordt zegt ook genoeg. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Paradise In Distress van het gelijknamige studio album uit 1999.

We hebben er dus even op moeten wachten en dat heeft er voor gezorgd dat de verwachtingen hoog gespannen zijn. De afgelopen jaren hebben we bij live concerten al wat voorproefjes mogen krijgen en die klonken al veelbelovend. De rest van de plaat gelukkig ook, want de honger van de fans voor het lange wachten op Tits ‘N Ass wordt overduidelijk gestild. Golden Earring levert met Tits ‘N Ass een oerdegelijke rockplaat van Nederlandse bodem af, zoals we van de heren gewend zijn.

Het album wordt geopend door misschien wel de twee beste liedjes van de plaat: Identical en Little Time Bomb. Waar vooral Identical eruit springt. Een mooie opbouw, goede ritmesectie en na het liedje één keer gehoord te hebben blijft het nummer al in je hoofd zitten. Is dit de nieuwe hitsingle? Wie zal het zeggen.

Verder zijn huidige de single Still Got the Keys to My First Cadillac, Dope Runner en Stratosphere heerlijke Earring-liedjes, die worden afgewisseld met enkele ballads zoals This Love, What Do I Know About Love en Wanted by Women. In deze liedjes is het vooral gitarist/zanger George Kooymans die de de hoogste nood zingt, waar zanger Barry Hay dit bij alle overige, meer rockende liedjes doet.

Een wisselwerking die al tientallen jaren zijn vruchten afwerpt, werkt tegenwoordig ook nog steeds. De teksten komen uit de pen van Hay, waar Kooymans de muziek verzorgt. Samen met drummer Zuiderwijk en bassist Gerritsen worden deze onderdelen in de studio tot één geheel gesmeden.

De Earring bewijst met deze plaat nog steeds te kunnen rocken en hoewel ze een dagje ouder worden, staan ze garant voor kwaliteit. Nergens is er enig verval te horen en misschien klinken ze wel strakker dan ooit te voren. Als je ze in het najaar live wilt zien, neem dan even een kijk in de tourguide op hun website. Het album Tits ‘N Ass ligt nu in de winkel.



Share |

Gerelateerde artikelen