Albumrecensie: Absynthe Minded - As It Ever Was

20 mei 2012, 12:04 | Jeroen

Het vorige zelfgetitelde album van de band Absynthe Minded, uit de regio van de Vlaamse stad Gent, dateert uit 2009 en bevatte onder andere de single Envoi. De band is in 1999 geformeerd rond zanger en gitarist Bert Ostyn. Eerst waren er een aantal EP’s, waarna er tot nu toe alweer een vijftal albums volgde, waarvan de laatst genoemde ook wel het “doorbraakalbum” wordt genoemd.

Vorige maand stond de band onder andere op het podium van het Life I Live festival, waar ZUBB ook een tweetal opnames voor de ZUBB Sessions heeft gemaakt van de nieuwe nummers met zanger Bert Ostyn die binnenkort online verschijnen.

Sinds deze maandag ligt het vijfde album As It Ever Was in de winkels. Het album zit nu al een kleine maand in mijn CD speler en wordt met iedere luisterbeurt mooier. Het stapeltje nog te luisteren albums is sinds die tijd behoorlijk opgestapeld naast het apparaat en niet in staat geweest deze er uit te krijgen.

Het album opent sterk met het nummer Space. Dat start als een piano ballad, maar wordt na een klein minuutje verder ingekleurd door de band. Een mooi melancholisch nummer met slepende zang en strijkpartij. Het wordt opgevolgd door het uptempo End OF The Line met opgewekte pianomelodie en violen.

Op het album wordt veel gevarieerd met het instrumentarium en tempo. Zo wordt je als luisteraar verrast als de vaak radiovriendelijke indie ineens plaats maakt voor het bijzonder aanstekelijke Little Rascal, dat ingezet wordt met een Oosters deuntje ondersteund door een drumcomputer. Je waant je, Raki Minded, op een balkon in Istanbul met op de achtergrond een warme ondergaande zon. Een uiterst aangenaam experiment dat tekenent is voor de veelzijdigheid die het album rijk is.

Het album puilt uit van mooi gearrangeerde, licht melancholische indie tracks met invloeden van blues, jazz, pop en zelfs zigeunermuziek. Dat ondanks de variatie nog steeds als een geheel klinkt. Het biedt de band in ieder geval de kans om, na in België al wereldberoemd te zijn, nu ook de rest van de wereld te veroveren.

Het album is ook te beluisteren op Spotify. Ook nam Studio Brussel een concert op dat op de StuBru website is terug te vinden.



Share |

Gerelateerde artikelen