Recensie: Incubus in 013

11 juli 2012, 11:29 | Jeroen

Het is alweer een tijd geleden dat de Californische rockband Incubus voor een concert in Nederland te bewonderen was. Ruim vier jij geleden stonden ze op Pinkpop en in de zomer van 2007 waren ze één van de voorprogramma’s van Pearl Jam in het Goffertpark te Nijmegen. Hun laatste eigen concert als hoofdprogramma was in het voorjaar van 2007, toen ze een uitverkochte HMH in Amsterdam plat speelde.

If Not Now, When?

Het was nog even spannend of de heren überhaupt wel zouden komen. Eerst gelast de band de show die oorspronkelijk voor afgelopen november in de HMH gepland stond af, om vervolgens het inhaalconcert te verplaatsen naar 013 in Tilburg. Ze hadden gisteren dus wat goed te maken tegenover de Nederlandse fans.


Gelukkig betreedt de band even na negen uur het podium van de Tilburgse concertzaal, welke op de dag van het concert alsnog uitverkocht raakte. Ze beginnen met het intro van Black Sabbath’s War Pigs, om vervolgens door te knallen met Privilege, de opener van doorbraakalbum Make Yourself uit 1999. Het publiek reageert enthousiast en vooral bij de opkomst van zanger en boegbeeld Brandon Boyd wordt hard gejuicht en geschreeuwd.

Om de stemming er goed in te laten zitten wordt er gelijk nog een albumopener gespeeld. Te weten Megalomaniac van het album A Crow Left of the Murder… uit 2004. Daarna wordt er iets gas terug genomen en spelen ze Adolescents van het meest recente album If Not Now, When?, welke exact een jaar geleden is verschenen.

Wat volgt is een rockshow met liedjes van alle verschenen albums van Incubus tot dusver. Alleen van de funky metal debuutplaat Fungus Amongus wordt niets gespeeld. Niet zo heel verrassend, want de koers van de band is nogal veranderd de afgelopen jaren. Zeker het laatste album kenmerkt zich door een wat rustiger geluid. Hiervan worden dan ook slechts vier liedjes gespeeld, ondanks dat de huidige tournee luistert naar de naam If Not Now, When? World Tour.

Of we daar rauwig om moeten zijn, is een ander verhaal. De hoogtepunten van het concert worden gevormd door het oudere werk als Pardon Me, Circles en Nice To Know You. Ook Drive zorgt altijd nog voor wat extra’s bij de band. Het refrein wordt aan het einde van het liedje uit volle borst meegezongen door het publiek.

Na bijna 1,5 uur zit het eerste gedeelte van het concert erop. Omdat het spelletje van de encore ook door Incubus goed gespeeld wordt, komen ze terug om nog vier liedjes te spelen. Onder andere A Certain Shade Of Green en Sick Sad Little World zorgen nog voor het nodige extra zweet in de toch al warme Dommelsch zaal. Vooral dit laatste liedje van de toegift wordt vol overgave gespeeld en duurt meer dan zeven minuten.

Duidelijk is dat Incubus het vooral van het oudere werk moet hebben. Dat ze met de meest recente CD’s weinig nieuwe fans zullen aanboren, is niets nieuws onder de zon. Wel speelt de band altijd nog zeer strak en zanger Boyd is ook nog zeer goed bij stem. Het enige wat opvalt is dat het geluid niet al te hard staat. Zelfs op de voorste rijen kan je gewoon met elkaar praten, zonder je stem te verheffen.

Hopelijk hoeven we niet weer jaren te wachten voordat Incubus ons land weer aandoet, al zullen we daar wel sterk rekening mee moeten houden. Ze nemen immers altijd ruim de tijd om een nieuw album te maken en eerder zie ik ze niet komen. Zeker omdat het wel erg lang heeft geduurd om de iets meer dan 2.000 beschikbare kaarten voor het concert van vanavond aan de man te brengen.

Setlist Incubus @ 013:

Privilege
Megalomaniac
Adolescents
Pardon Me
Smile Lines
Circles
Are You In?
Pendulous Threads
In the Company of Wolves
Drive
Anna Molly
Talk Shows On Mute
Here In My Room
Switchblade
Nice to Know You

I Miss You
Isadore
A Certain Shade Of Green
Sick Sad Little World

Fotografie ©: Marcel



Share |

Gerelateerde artikelen