Ruud's Singles (by Marcel) - Week 37

10 september 2012, 08:25 | Jeroen

De komende twee weken neem ik de column van collega Ruud over, die op dit moment geniet van een welverdiende vakantie. De rockmuziek voert deze week de boventoon, met producties van zowel eigen bodem, alsmede muziek van de andere kant van de oceaan.

Muse – Madness
Alternative Rock
Muse behoeft weinig tot geen introductie. Het trio uit Teignmouth, Devon brengt eind deze maand hun langverwachte zesde album The 2nd Law uit, waarvan de Olympische Anthem Survival al het eerste voorproefje was. Eind vorige maand kwam de nieuwe single Madness uit, waarvan nu ook de videoclip is verschenen. Het liedje was onlangs ook de inspiratiebron voor de rapservice in het programma Koefnoen.

Eerlijk is eerlijk: het is even wennen dit geluid van Muse, maar als je er eenmaal doorheen bent, wil je niet meer anders. Madness is een heerlijk liedje van Muse, die de verwachtingen van het nieuwe album alleen maar hoger doet oplopen.

The Black Keys – Little Black Submarines
Garage Blues Rock
Het rockduo The Black Keys uit Ohio is misschien wel een van de heetste bands van het moment. Sinds de release van hun meest succesvolle album tot nu toe El Camino, zijn ze niet meer uit het huidige rocklandschap te denken. Tevens hoor je ze continue op de radio en heb je ze het afgelopen jaar in Nederland op Lowlands kunnen zien of in het Klokgebouw in Eindhoven kunnen zien.

Na Lonely Boy en Gold on the Ceiling is het nu tijd voor een nieuwe single van de band en de keuze is gevallen op_Little Black Submarines_. Het is een liedje dat rustig begint, maar alsnog eindigt met het kenmerkende geluid van dit tweetal. De videoclip laat Auerbach en Carney zien, terwijl ze optreden in een intiem klein zaaltje. Een nieuwe hit van de band is geboren!

Duncan Idaho – Vulture Of July
Alternative Pop Rock
Duncan Idaho is de relatief onbekende in het selecte gezelschap van de leveranciers van de singles van deze week. Wellicht ken je deze band als voorprogramma van de bijvoorbeeld de Manic Street Preachers. Eerder dit jaar stonden ze nog op het hoofdpodium van het in ‘t Paard van Troje, als support act van de Welshe band.

Duncan Idaho is een vijfkoppige band uit Lekkerkerk en zijn afgelopen jaar derde geworden bij de Grote Prijs van Zuid-Holland. Eerder dit jaar verscheen hun tweede album The Event Horizon, waarvan Vulture Of July de tweede nieuwe single is. Een vrolijk liedje die een mooie afwisseling laat horen tussen zanger/gitarist Ivo en achtergrondzangeres Marinda, die tevens het keyboard bespeelt. Onlangs hebben ze getekend bij Moon Records, dus hier gaan we ongetwijfeld nog meer van horen.

Rick Ross feat. Dr. Dre and Jay-Z – 3 Kings
Hip hop
Eind juli kwam het vijfde album God Forgives, I Don’t van de Amerikaanse rapper Rick Ross uit. Hoewel 3 Kings niet als officiële single is gebombardeerd heeft het liedje wel een videorelease gekregen. Reden genoeg om dit niet onopgemerkt voorbij te laten gaan dus.

Op 3 Kings krijgt Ross gezelschap van tweede echte koningen uit de hedendaagse hip hop scene, te weten superproducer Dr. Dre en één van de succesvolste rapper allertijden Jay-Z. Het geheel levert een alleraardigst liedje op, maar om nou te stellen dat Ross de derde koning zelf is, gaat ook een beetje ver.

Marilyn Manson – Slo-Mo-Tion
Alternative Industrial Glam Rock Metal
Van Brian Warner alias Marilyn Manson verschijnen doorgaans maar weinig videoclips. Zijn twee vorige albums brachten met moeite twee clips per album voor. Aangezien No Reflection de eerste videoclip van het album Born Villain is, zal het na de release van Slo-Mo-Tion wel akelig stil worden op het videoterrein.

Tijd om nog even flink gek te doen zal Manson gedacht hebben, want het is waarschijnlijk niet de bedoeling dat je fluorescerende verf ook overal in je gezicht smeert. Ook lekker met een geweer spelen is aan Manson wel besteed, dus hij zal zich kostelijk vermaakt hebben tijdens de opnames van de nieuwe video. De muziek kennen we reeds, want Slo-Mo-Tion is één van de betere tracks van Born Villain.

Moke – Burning The Ground
Nederlandse Indie Britpop Rock
De laatste single van deze week is van de heren van Moke. De Amsterdamse band, met de van oorsprong Ierse zanger Felix Maginn, debuteert in 2007 met het zeer goed ontvangen album Shorland, waarvan Last Chance door de meeslepende gitaarriff de grootste bekendheid geniet. Het album staat bij elkaar ook meer dan een jaar in de albumhitlijst en verkoopt ook in onze buurlanden aardig goed, waarna de band zelfs mee mag touren met modfather Paul Weller.

Het is 2009 verschenen album The Long & Dangerous Sea komt weliswaar op de tweede plek van de albumhitlijst terecht, een beter album is het zeker niet. Sterker nog, het valt nogal tegen en ik verlies persoonlijk mijn aandacht voor Moke na het uitkomen van deze plaat.

Gelukkig kunnen kansen altijd keren en ik hoop ook dat dit het geval is bij de nieuwe cd Collider, welke eind deze maand via hun nieuwe platenmaatschappij Cloud 9 verschijnt. Het eerste voorproefje klinkt weer ouderwets en laten we hopen dat de rest van de plaat ook de oude tijden laat herleven!



Share |

Gerelateerde artikelen