Albumrecensie: Eagulls - Eagulls

14 maart 2014, 15:45 | Jeroen

Medio 2010 wordt in het noorden van Engeland de band Eagulls opgericht. In dat zelfde jaar brengen zanger George Mitchell, drummer Henry Ruddel, bassist Tom Kelly en de gitaristen Mark Goldsworthy en Liam Matthews via het kleine label Moshi Moshi Records uit Londen hun debuutsingle Council Flat Blues uit. Deze wordt in 2012 gevolgd door de Eagulls EP. Ondertussen is het 2014 en hebben ze een contract getekend bij Partisan Records. Vorige week maandag verscheen het gelijknamige debuutalbum Eagulls van de uit Leeds afkomstige post-punk band Eagulls.

De heren hebben waarschijnlijk een zware jeugd gehad. Al is dat ook weer relatief natuurlijk. Het zal in ieder geval niet gemakkelijk zijn geweest, in het regenachtige Up North. De frustratie is namelijk te horen in bijna elk liedje op de plaat.

Met de schelle stem van Mitchell worden het leed van vroeger je trommelvliezen langs geschreeuwd. Wel heel aangenaam, want Eagulls is meester in het schrijven van korte, bondige, krachtige liederen met een melodie die na een enkele luisterbeurt al in je hoofd blijft zitten.

Een gevarieerde album dat iets meer dan een half uur klokt, zoals het een goed punk album betaamd natuurlijk, luistert lekker weg. Helemaal tijdens het sporten! In een hokje stoppen is lastig en dat hoeft natuurlijk ook niet, maar je hoort wel duidelijk invloeden van the Cure (op Tough Luck), the Horrors (op Possessed) en uiteraard the Sex Pistols. Wel zijn alle liedjes in een versnelling hoger dan genoemnde band, want langzame(re) melodieën, daar heeft Eagulls niets mee.

Van albumopener Nerve Endings tot afsluiter Soulles Youth, waar de frustratie van af spat, wordt je gegrepen en niet meer los gelaten. Tussendoor blijft je aandacht erbij met het dreigende Amber Veins, het aggressie Fester / Blister en Footsteps, dat in verhouding een relatief rustige couplet heeft. Echter, ook hier spat de energie uit je boxen of koptelefoon.

Eagulls is één van de grote, aangename verrassingen van het jaar. Ze presenteren zich op hun best met een heel erg lekkere debuutplaat. Als je Eagulls live wil zien moet je vrijdag 4 april in Rotown te Rotterdam zijn. De band staat dit jaar namelijk op Motel Mozaique. Het album is oa. hier te koop.



Share |

Gerelateerde artikelen