Interview met Lenzman: 'ik hecht geen waarde aan normen'

20 juni 2014, 14:56 | Jeroen

Het zijn drukke tijden voor Teije van Vliet. De drum&bass DJ/producer uit Leiden, nu woonachtig in Den Haag, is als Lenzman de wereld aan het veroveren met een prima debuutalbum en de daarbij horende optredens. Zijn debuut Looking At The Stars is uitgekomen op Metalheadz, het label dat ongeveer 20 jaar geleden door de levende legende Goldie werd opgericht. Looking At The Stars bevat 15 tracks die allemaal doorspekt zijn met soul en funk. Naar aanleiding van zijn debuutalbum gingen wij in gesprek met Teije.

Hiphop

Teije houdt zich al lange tijd bezig met muziek, maar dat is niet altijd met drum&bass geweest. Zijn eerste grote liefde was hiphop. “Hoewel ik een echte hiphopfanaat was, ben ik een paar jaar later, rond 1996 in aanraking gekomen met drum&bass. Een tijd lang hield ik me met beide bezig, maar rond 2000 had hiphop een hoop verloren van wat het voor mij zo speciaal maakte. In die tijd ben ik mij meer gaan richten op drum&bass. Dat heeft uiteindelijk geleid tot waar ik nu ben. Ik ben overigens nog steeds een groot liefhebber van hiphop hoor. Ik heb de laatste jaren mijn liefde voor het genre weer helemaal teruggekregen.”, aldus Teije. In 2010 kwam zijn eerste single uit op Metalheadz. “Rond die tijd begon de dialoog over een album al. Toch wilde ik eerst laten zien dat ik het niveau had om als producer een goed album te maken. In eerste instantie waren de contacten nogal losjes, maar twee jaar geleden tekende ik dan eindelijk een contract om een album uit te brengen en Looking At The Stars is daar het resultaat van”.

Lenzman maakt liquid drum&bass. Op Wikipedia wordt liquid omschreven als een harmonieuze, rustige variant van drum&bass waarbij de ondersteunende baslijn meestal gelijkaardig blijft gedurende het hele nummer. Op Looking At The Stars weet Lenzman een persoonlijke draai te geven aan het genre. “Ik maak muziek voornamelijk vanuit mijn gevoel. Ook de keuze voor vocalisten en muzikanten waarmee ik werk op het album maakt dit een persoonlijk album. Ik heb bewust niet met andere producers samengewerkt. Via gesamplede vocalen heb ik geprobeerd mijn gedachtes over bepaalde onderwerpen over te brengen. Ik ging uit van mijn eigen sound en de grenzen daarvan. Gebruikte mijn invloeden zoals hiphop, jazz en soul maar ook uit films, en mijn politieke gedachtes. In de keuze van vocalisten liet ik mij voornamelijk leiden door artiesten die dingen konden toevoegen aan mijn muziek. Dan moet je denken aan rappers die een jaren ’90-gevoel konden geven aan de tracks of zangers die echt soul hebben in hun stem. Ook zijn er een aantal bevriende muzikanten die hebben meegewerkt aan het project. Maar ik heb wel bewust gekozen om alles zelf te produceren omdat ik wou laten zien aan mijzelf wat ik kon. Ik ben trots op het album, de diversiteit ervan en de fusie van mijn eigen invloeden. Het is drum&bass op een smaakvolle manier gebracht. Lenzman producties bevatten veel zware stuwende baslijnen, zitten vol melancholie en warme pads en zoete soulvolle vocalen.”

Persoonlijk

De interlude 1978 is één van de drie non-drum&bass nummers dat op Looking At The Stars staat. 1978 is niet toevallig ook het geboortejaar van Teije. Veel van zijn leeftijdsgenoten zijn nu bezig met huisje-boompje-beestje. Een levensstijl die prima valt te combineren met veel (buitenlandse) optredens volgens Teije: “Wat ik doe is misschien een andere levensstijl dan de norm, maar ik heb nooit waarde gehecht aan normen. Dat zijn toch door anderen opgelegde ideeën over wat wel en niet hoort. Zolang je doet wat werkt voor jou en wat jou gelukkig maakt, dus waarom zorgen maken over wat anderen vinden?”. Zijn familie en vrienden steunen Teije in alles wat hij doet, maar dat is niet altijd zo geweest. “Misschien dat, toen ik nog niet het succes had, er wat twijfels waren. En misschien ook niet geheel onterecht. Maar ja, als je iets wilt, moet je er voor vechten. Ik heb ook tijden gekend waar alles heel moeizaam ging, maar ik denk dat ze me wel respecteren dat ik deze keuze heb durven maken. Als ze vragen wat drum&bass precies is, dan omschrijf ik het al de jazz van de elektronische muziek.” Het is geen bewuste keuze geweest om nummers op Looking At The Stars te zetten die niet drum&bass zijn, zoals andere drum&bass artiesten zoals Photek en Calibre die in het verleden wel hebben gedaan. “Een album geeft je als producer de kans om te laten zien wat je kunt. Je hebt de vrijheid om dingen te doen die je op een single niet kwijt kan. En ik wou gewoon kijken wat ik naast drum&bass ook nog kon maken”, aldus Teije.

Ook de artiest Lenzman heeft te maken met het feit dat er bijna geen muziek meer gekocht wordt. Veel muziek wordt tegenwoordig gratis aangeboden online of wordt beluisterd via streamingdiensten als Spotify of Deezer. Teije heeft besloten van de nood een deugd te maken en promoot sinds kort zijn favoriete nummers (waaronder veel eigen werk) via de bekende site 22Tracks. Dit is een online jukebox waar muzikale experts per genre een selectie van 22 nieuwe nummers maken. Teije nam het initiatief om zich hierbij aan te sluiten: “Hoewel ik wel zelf het eerste contact heb gezocht, was het een soort wederzijdse interesse. Ik zie het als een platform om drum&bass te promoten. Het voordeel is dat je het overal kan beluisteren, zoals op werk. Voor mij geeft het populaire 22Tracks mij wat bekendheid in Nederland. Maar ik doe het vooral omdat ik het leuk vind om te doen. Elke dj wil toch gewoon muziek die hij/zij goed vindt delen met andere mensen?” Toch vindt Teije de verandering in de muziekindustrie jammer: “De muziekindustrie is echt een performance georiënteerde sector geworden, de artiest is het merk en de muziek die je maakt is een veredeld promotiemiddel daarvoor. Je hoopt altijd dat mensen je muziek genoeg respecteren om het te kopen, dat het dat waard is voor de mensen. Het is soms ook lastig om te overleven als underground artiest. Ik denk niet dat mensen een reëel beeld hebben van hoe het financieel in elkaar steekt en hebben er vaak een veel te rooskleurig beeld van. Je kunt ontwikkelingen zoals dit niet tegengaan, ik denk dat het ook geen zin heeft om je er te druk over te maken. Je kunt het proberen in je voordeel te gebruiken zoals ik dat doe met de samenwerking met 22Tracks.”

Conceptalbum

Met een album klaar en een waslijst aan optredens in heel Europa de aankomende tijd, wat zijn de plannen voor de toekomst voor Lenzman? “Ik heb een idee voor een conceptalbum, dat wordt mijn volgende project in ieder geval. Wellicht ooit een eigen label. Maar vooral blijven doorgroeien als artiest, dat is wel het allerbelangrijkst.”

Het debuutalbum Looking At The Stars is nu uit op Metalheadz.Share |

Gerelateerde artikelen