Interview: The Acid 'Er is iets magisch tussen ons'

14 juli 2014, 21:07 | Jeroen

Eén van de grootste muzikale verrassingen dit jaar moet de The Acid wel zijn. De band rond dj/producer Adam Freeland, singer songwriter Ry X en producer Steve Nalepa maakt indruk met hun debuutalbum Liminal en imposante liveshows. En dan te bedenken dat de band er bijna niet geweest zou zijn.

We spraken Freeland naar aanleiding van de release van Liminal, het baanbrekende debuutalbum van het trio. Freeland is een van de pioniers van het breakbeatgenre dat het begin van deze eeuw zijn hoogtijdagen kende. Hij maakte faam als producer en eigenaar van het label Marine Parade Records. Hij en Ry X ontmoetten elkaar tijdens een feestje van een wederzijdse vriend in Los Angeles. Het tweetal had elkaar al eerder ontmoet maar nu was er sprake van een muzikale klik. ”Deze samenwerking was niet gepland. Toen Ry en ik elkaar ontmoetten, besloten we spontaan om samen naar een studiosessie te gaan die ik al gepland had staan. Daar stelde ik Ry voor aan Steve. Het klikte direct en we besloten samen muziek te gaan maken. We werden alle drie weggeblazen door het resultaat. Maar zelfs toen nog hadden we niet de intentie om een band te vormen.” Toch leidde deze samenloop van omstandigheden tot het ontstaan tot The Acid. Binnen 24 uur na de eerste gezamenlijke kennismaking had het drietal het wonderschone nummer Animal al klaar. “Eigenlijk alle nummers die we gemaakt hebben, waren klaar binnen een dag. Er is iets magisch tussen ons waardoor het allemaal zo snel gaat.”

Mysterie

Nog voordat The Acid zich bekend kon maken aan het grote publiek werd hun titelloze debuut E.P. al opgepikt door de internationale muziekpers. Hierdoor werd er, al dan niet onbedoeld, een hype gecreëerd. Wie zat er toch achter dat mysterieuze The Acid? “We waren ons er niet van bewust dat er een hype ontstond rondom The Acid. Het heeft ons uiteindelijk geen windeieren gelegd. Het heeft ons een geweldige deal met Infectious en Mute opgeleverd en ons de kans gegeven om The Acid live goed neer te zetten.” Live is The Acid een beleving, vooral door het visuele werk van Nalepa. Toch bleek het in eerste instantie een te ambitieus project: “We waren net begonnen en wilden het gelijk goed doen. We bouwden een slimme visual die reageerde op alles wat we deden op het podium. Simpel maar effectief. De feedback die we kregen vanuit het publiek was positief. Bij een show van The Acid is het publiek niet alleen aan het luisteren of aan het kijken, het wordt meegezogen in een meeslepende ervaring”. Het Nederlandse publiek kon 11 juni van dit jaar deze ervaring al ondergaan. De band stond namelijk in de Paradiso, nog ruim voordat het debuutalbum Liminal uit kwam. Freeland is heel erg te spreken over de Amsterdamse poptempel, maar alleen wat minder over het Nederlandse publiek: “Ik houd van de Paradiso. Ik vind het een geweldige locatie om op te treden, ik heb namelijk mooie herinneringen aan dj-en in de grote zaal. Ik moet alleen toegeven dat het Nederlandse publiek erg rumoerig is in vergelijking met andere steden in deze toer.”

Led Zeppelin

The Acid maakt minimalistische elektronische muziek met hier en daar begeleiding van een akoestische gitaar. Termen als baanbrekend, vernieuwend en uiterst muzikaal hebben wij gebruikt in de albumrecensie van Liminal. Muzikaal kan je het trio scharen tussen The XX, het latere werk van Radiohead, James Blake en Bon Iver. “Mijn eigen werk is normaal te omschrijven als deep-broken-electro-soulful-dancefloor stuff. The Acid staat daar ver vanaf. Je zou de muziek die The Acid maakt kunnen omschrijven als een soort minimale soulful sjamaanse elektronica.” De keuze voor de bandnaam The Acid was daarom een voor de hand liggende: “Het geluid van The Acid is niet echt bestemd voor de dansvloer. Het woord acid heeft dan meer betekenissen dan alleen acid house. Er is ook een chemische en scheikundige uitleg van het woord acid die erg past bij onze muziek. Ik was dan ook erg verrast dat er nog nooit een band is geweest met dezelfde naam. Ik zou mij zo een poster uit de jaren ‘70 kunnen voorstellen met Led Zeppelin & The Acid erop.”

Creatieve kosmos

Met een geweldig album op zak en een aantal vette shows in het verschiet, wat brengt de toekomst nog meer voor The Acid? “In ieder geval veel toeren”, zegt de enthousiaste Freeland. “We zijn er gebrand op om nog meer muziek samen te gaan maken en te genieten van deze superervaring!”. En dat voor een band die er bijna niet geweest zou zijn. Freeland had namelijk het idee, voordat hij het feestje in Los Angeles bezocht, om een sabbatical te gaan houden na 16 jaar non-stop werken. Maar het had niet zo mogen zijn, en dat is maar goed ook. “Wie weet wat er was gebeurd als we elkaar niet waren tegengekomen? In de creatieve kosmos is alles mogelijk!”Share |

Gerelateerde artikelen