Albumrecensie: Typhoon - Lobi Da Basi

4 juli 2014, 10:48 | Jeroen

Het is alweer tien jaar geleden dat Glenn de Randamie, beter bekend als Typhoon, de Grote Prijs van Nederland wint in de categorie Hiphop. Drie jaar later, in 2007, verschijnt zijn debuut- album Tussen Licht en Lucht via TopNotch/PIAS, welke zeer goed wordt ontvangen. De tijd heeft zelfs geleerd dat het debuut één van de beste platen in de geschiedenis van de Nederhop is. Op drie dagen na, exact zeven jaar na de release van het debuutalbum, is het nu tijd voor diens opvolger, Lobi Da Basi. De vraag is of Typhoon, die in de tussentijd natuurlijk niet heeft stil gezeten en aan vele andere projecten (oa. de Fakkelbrigade) heeft deelgenomen, nog steeds de spirit heeft om wederom een topplaat af te leveren. Hij heeft er immers te tijd voor genomen en de verwachtingen zijn niet van de lucht. Sterker nog, die zijn de afgelopen jaren alleen maar hoger geworden, dus daarom stellen we de vraag: kan hij het nog?

Lobi Da Basi, wat ‘liefde is de baas’ betekent, opent met het ingetogen We Zijn Er, gevolgd door de single Hemel Valt. Je hoort gelijk twee nummers waarin hoop wordt uitgesproken en die meer dan lekker in het gehoor liggen en in je hoofd blijven zitten. Het is een voorbode, want Lobi Da Basi is een ware zomerplaat geworden van hoge kwaliteit.

Ook is er een serieuze ondertoon te horen, want Typhoon profileert zich tevens als een protestzanger/rapper met het onder de aandacht brengen van het slavernijverleden. Het duidelijkste voorbeeld hiervan is te horen op de een-na-laatste track van het album, Van De Regen Naar De Zon. Hierin rept Ty onder andere over massamoord, apartheid, slavernij en de slavenhandel.

Het is één van de onderwerpen die op Lobi Da Basi besproken wordt. Naast onder andere de liefde (natuurlijk), de dood, drugs en het leven an sich. En dit alles op 12 ijzersterke tracks, waarvan het grootste deel live is ingespeeld. Dat hoor en voel je ook, want het geheel is zeer samenhangend en na elke draaibeurt verlang je alweer naar de volgende.

Eén van de hoogtepunten op de plaat is Zandloper, waar Typhoon wordt bijgestaan door Rico (ex-Opgezwolle) en theatermaker André Manuel. Je hoort reggae invloeden, strakke raps van Typhoon en Rico, die worden afgewisseld met het gezongen refrein door Manuel.

Naast deze samenwerkingen hoor je ook nog Sticks (tevens ex-Opgezwolle) & Benjamin Herman op het chillende Ochtend Weer, Jan Wessels op het ingetogen Vogel en Blaxtar (Typhoon’s broer) op het swingende Niets Verwacht. Op de overige nummers doet hij het helemaal alleen.

Het album wordt afgesloten met een ander hoogtepunt: Liefste. Het liedje begint als een waar bandjesintro met bas, gitaar en drums, waarin je goed hoort dat Typhoon niet alleen maar rapper is, maar ook een zanger. En dat gaat hem goed af.

Lobi Da Basi is een werkelijk schitterend, gevarieerd album, met prachtige liedjes in meerdere genres (reggae dus, maar ook jazz en zelfs rock), goed uitgedachte en vaak eerlijke teksten, die een geweldige sfeer neerzet.

Het album is sowieso nú al de plaat van de zomer en misschien zelfs wel de plaat van het jaar! Fysiek bestellen doe je hier en downloaden kan via iTunes. De komende weken is Typhoon live op meerdere plekken in Nederland te bewonderen.



Share |

Gerelateerde artikelen