Interview: Dimitri Kneppers & Boy Bianchi

15 oktober 2014, 18:31 | Jeroen

Naast het kantoor van ZUBB in de Bink 36 in Den Haag zit de studio van Boy Bianchi. Letterlijk twee stappen de trap af en we belanden in het mekka waar druk wordt geproduceerd: aan de nieuwe sound van het debuutalbum van Dimitri Kneppers & Boy Bianchi. We praten met Boy en Dimitri over hoe ze elkaar ontmoet hebben, waar ze momenteel mee bezig zijn en het nieuwe pad van Dimitri.

Boy en Dimitri kennen elkaar via een gezamenlijk vriendin Julia, die hen met elkaar in contact bracht. Julia kent Dimitri al van de periode toen hij o.a. in de Roxy draaide. Dimitri één van de grondleggers van de trance, techno en deep house in Nederland en draaide in bekende clubs en zalen over de hele wereld. Julia tipte Dimitri over het werk van Boy en zijn eerdere producties. Na het horen van wat tracks was hij meteen geïnspireerd door zijn stijl. Hij besloot al snel naar Den Haag af te reizen om hem eens wte ontmoeten.

“Het was voor mij snel duidelijk dat ik met Boy zou gaan samenwerken. De melodieën, veelzijdige akkoorden waar Boy een vrij gevoel mee weet te maken vind ik geweldig.” (Dimitri)

Dimitri biedt een zee aan mogelijkheden en wat Boy het meest waardeert is dat hij eenzelfde kijk en visie heeft op muziek maken. De stijlkeuzes van beide heren komen vaak overeen wat bijzonder goed uitpakt tijdens het produceren. Het zijn eigenlijk twee einzelgängers die een connectie met elkaar hebben. Ieder heeft een eigen achtergrond. Dimitri heeft veel ervaring op het gebied van draaien in clubs en op feesten. Dat betekent dat als Boy iets heeft geproduceerd dit ook live uitgeprobeerd kan worden. Het is een extra zekerheid tijdens het produceren, geeft Boy aan.

Naast het samenwerken in de studio help Dimitri Boy met de zakelijke kanten die een belangrijkere rol kunnen gaan spelen. Het succes door de samenwerking kan straks een eigen leven leiden. Het zal volgens Dimitri in een stroomversnelling raken zodra de plaat uitkomt.


Fotografie: Motjekèke © 2014


“Dimitri’s muziekkeuzes zijn vaak van rauw tot emotie gedreven, daar hou ik van. Dat hoor je in mijn muziek ook terug.” (Boy)

Hun samenwerking is een unicum en biedt nieuwe perspectieven als het gaat om dance muziek maken. Het schrijfproces is geheel open minded en ze zijn niet gebonden aan regels. Volgens Boy is het canvas altijd leeg en wordt deze beschilderd met de kleuren die zich op die dag aanbieden, eigenlijk maken we muziek zoals we ons voelen die dag. 

De meeste commerciële dance van vandaag is gericht op een bepaalde markt of doelgroep, die het gevoel van de muzikant nauwelijks weerspiegelt. Als mensen hapklare brokken willen dan krijgen ze deze ook, geeft Boy aan. Als duo volgen ze hun eigen weg niet vanuit een bepaalde commerciële richting. Dance heeft nog wel bepaalde commerciële belangen, maar die zijn tegenwoordig te vergelijken als met die uit de popmuziek.

“Ik vind commercie geen vies woord. Je moet niet iets maken waar je veel geld mee wilt verdienen, maar iets waar je achterstaat.” (Dimitri)

De muziek die hier gemaakt wordt in de studio geeft Dimitri nieuwe inspiratie. Behalve naast het creëren, merkt hij ook tijdens het live draaien dat er nieuwe ideeën naar boven komen drijven. Dimitri is wat zekerder geworden van keuzes die hij op muzikaal vlak maakt.

DJ Boy Bianchi & 90 wattsBoy was vroeger zelf ook niet vies van het draaien als DJ. Zijn carrière begon bij 90 watts records waar hij voornamelijk produceerde. Ze merkten al gauw dat zijn tracks favoriet waren op hun sociale kanalen. Dus vonden ze bij 90 watts wel belangrijk dat hij ook achter de draaitafel af en toe moest gaan staan. Hij begon als DJ bij kleinere feesten en later de wat grotere shows. Verder is Boy verantwoordelijk geweest voor de mixes van o.a. Topless, Re-mix Trijntje Oosterhuis, Jon Tarifa en Mr.Balladeer. Boy sluit niet uit dat hij zelf weer als DJ aan de slag zal gaan, maar produceren is meer wat hem trekt. Het performen als muzikant met Dimitri vindt hij te gek. Dat is namelijk iets anders dan alleen draaien. Tijdens de show met Dimitri speelt hij piano / syntheseiser en mixt hij de DJ set live met sounds. Misschien zou Boy wel in de toekomst een solo set willen uitbreiden met rapper Kleine Kunst.

LiveAfgelopen zomer vonden er al diverse optredens van het duo plaats. Ze hebben in samenwerking met de Red Bull Studio’s een set gedraaid op Mysteryland en een aantal clubs. 

We zijn vaak in het diepe gesprongen en wat we tot nu toe hebben gedaan voelde erg goed. We hebben veel geïmproviseerd, nieuwe wegen gevonden en geëxperimenteerd. Dat is hoopgevend voor toekomstige sets. De sets zitten vol met intensiteit. Er komen niet veel oude tracks aan bod van Dimitri. Bijna alle tracks die op het album komen zullen live te horen zijn. Op soundcloud kan je wat live sets terug luisteren van afgelopen optredens in Trouw.Er zijn plannen om volgend jaar op tournee te gaan. Eerst moet het album uitkomen en weggezet worden in de markt. Het is hun debuut album. Het eerst volgende optreden zal plaatsvinden in Trouw, Amsterdam op 24 oktober. Boy geeft aan dat dit de meest complete live show zal worden.

SterkerDimitri spreekt niet over een comeback, maar een nieuwe fase. Dimitri verloor een paar jaar geleden zijn onderbeen door een infectie aan zijn voet. Dit was een heftige periode. De nasleep maakte veel in hem los. Als toonaangevende DJ is hij een tijdje weggeweest uit de scene. Hij heeft de tijd genomen om na te denken en erachter te komen wat hij nou wilde in het leven. Door zijn gedrevenheid en oprechte doorzettingsvermogen wist hij al snel dat het vak DJ moest blijven. Het podium is zijn plek. Het gevoel dat je krijgt tijdens een show kan hij nooit meer loslaten.
Album

“Er is nog geen naam voor de plaat. Boy is goed in het bedenken van namen, daar werken we nog aan”, zegt Dimitri. “We zijn nu bezig met het afmaken van de tracks zodat ze gemixed en gemasted kunnen worden. Het is een plaat met diverse invloeden en sounds. Veel verschillende sferen komen aan bod. Techno, disco georiënteerd, denk aan Jean Michel Jarre maar dan zonder kicks. De variatie komt echt tot z’n recht door het verhaal wat we willen vertellen. Het geheel wordt compleet gemaakt door de rode draad die Boy toevoegt. Het mooie is de variatie die ons geluid heeft. Een aantal tracks die op de plaat komen heten: Collider, Ricochet, Tonic, Hey, _Guilty Pleasure en Motown. Er komen in totaal 13 tracks op te staan.” Ze willen nog niet alles weggeven. Via Facebook van Dimitri kun je op de hoogte blijven van de gebeurtenissen rondom de plaat. Hier zal je dit jaar nog wat samples kunnen beluisteren. De planning is dat de plaat begin 2015 uit moet komen. Via welk label deze uitgebracht word is nog niet bekend. Wel zijn er een aantal labels die interesse tonen om deze plaat.Share |

Gerelateerde artikelen