Albumrecensie: The Staves - Blood I Bled EP

30 oktober 2014, 17:16 | Jeroen

De Engelse band The Staves brengt deze week hun EP Blood I Bled uit. Deze zal, helaas voor de hard copy verzamelaars, alleen digitaal verkrijgbaar zijn en is de opmaat naar het in 2015 te verschijnen tweede studioalbum.

The Staves bestaat uit de drie zussen Staveley-Taylor. Ze hebben een eigentijdse sound van meeslepende, pure en oprechte folkpop ontwikkelt, met perfect uitgebalanceerde, loepzuivere en engelachtige samenzang/harmonieën.

Optredens tijdens open podium avonden luidden de muzikale carrière van The Staves in. In 2010 verscheen de Facing West EP, gevolgd door de Mexico EP in 2011 (en een optreden tijdens Walk The Line festival), de Motherlode EP in 2012 en het debuutalbum Dead & Born & Grown later dat jaar. Er volgde een flinke tour met optredens op festivals en een clubtour, waarbij ook een optreden in Rotown werd gegeven.

Blood I Bled EP

De Blood I Bled EP opent toepasselijk met het nummer Open. Een prachtig ingetogen nummer dat muzikaal breekt met wat we kennen van The Staves. Er is nog wel een akoestische gitaar te horen op de achtergrond, maar de overige productie is digitaal. Is dit wellicht het gevolg van samenwerken met Justin Vernon van Bon Iver? Hoe dan ook het klinkt fris en past perfect bij The Staves.

De single waarnaar de EP is vernoemt start rustig en lieflijk om vervolgens bombastische vormen aan te nemen. Niet alleen drums die klinken als pauken, maar ook de blazers maken dit nummer tot iets bijzonders. Het klinkt als marsmuziek in de meest positieve zin van het woord, alsof de gezusters op oorlogspad zijn. De bijbehorende video is hieronder te bekijken.

America klinkt een stuk bekender dan wat vooraf ging op deze drie nummers tellende EP. Het beschrijft een eindeloze en doelloze trip door de US of A. Dromerig, besluiteloos en vol mogelijkheden. Zowel de zang als de muziek doen met vlagen denken aan country muziek, maar dan wel een stuk toegankelijker.

Behalve de immer betoverende samenzang is er dus niet echt een lijn te vinden op deze EP. Wat overigens helemaal niet vervelend is. Vooral de stijl van Open en Blood I Bled maakt alvast erg nieuwsgierig naar het te verschijnen album volgend jaar!

Blood I Bled

Open (Justin Vernon remix)Share |

Gerelateerde artikelen