De Singles - Week 4

19 januari 2015, 08:54 | Jeroen

Låpsley: Falling Short

De Britse electronica singer songwriter Låpsley kent een voortvarende start van 2015. Ze geldt namelijk als één van de beloftes in The Sound Of BBC 2015 en heeft recentelijk getekent op het befaamde label XL Records, dat bekend staat om een neus te hebben voor nieuw talent. Holly Lapsley Fletcher, zoals Låpsley in het dagelijks leven heet, heeft de platendeal te danken aan een succesvolle thuis opgenomen E.P. Monday, die op Souncloud meer dan één half miljoen luisterbeurten kreeg. Met haar track Painter (Valentine) haalde ze zelfs de dagprogrammering van de BBC. Nu is er haar nieuwe single Falling Short, misschien gelijk wel het mooiste nummer van 2015. Het is een downtempo track dat minimaal is geproduceerd à la James Blake en raakt een gevoelige bij iedere draaibeurt. De dubbele stem maakt het plaatje af. Absolute wereldklasse!

Years & Years: Desire

De grootste belofte en uiteindelijke winnaar van BBC The Sound Of 2015 is volgens de Britse omroep het trio Years & Years. In Nederland kennen we de band vooral van de vocale bijdrage die zanger Olly Alexander heeft geleverd aan het nummer Sunshine van de Belgische producer The Magician. Het Britse elektronica gezelschapschap heeft de afgelopen tijd al enkele singles uitgebracht, waarvan Take Shelter het absolute prijsnummer was. Ook de nieuwe single Desire mag er zijn. De band mixt elektronica met ouderwetse soul en heeft met de stem van Alexander een eigenzinnige troef in handen. 2015 wordt of beter gezegd is het jaar van Years & Years.

Django Django: First Light

Twee jaar hebben we moeten wachten op nieuw materiaal van deze uitermate fris klinkende Schotten. Het naamloze debuutalbum dateert van begin 2012 en sindsdien is er geen nieuw materiaal uitgekomen tot First Light het licht zag. Het nummer is een voorbode op het nieuwe album dat later dit jaar gepland staat. First Light is minder uitbundig dan bijvoorbeeld Default, de single waarmee de band doorbrak, maar put nog steeds uit hetzelfde muzikale vaatje: synths, elektronische drums en harmonieuze samenzang. Anno 2015 is het geluid van Django Django nog steeds relevant en na het horen van First Light wachten we dan ook met smart op het nieuwe album.

Seinabo Sey: Younger

Uit Zweden komen de laatste tijd een aantal vrouwelijke acts met exotische achtergronden. Na Mapei is hier Seinabo Sey, de laatste muzikale ontdekking met een Gambiaanse achtergrond. Als de sound van Younger je bekend voorkomt, dan kan dat wel kloppen: Mapei’s superhit Don’t Wait is namelijk geproduceerd ook door Magnus Lidehäll, de man die ook achter de knoppen plaats heeft genomen bij het maken van Younger. In 2013 was het nummer al een hit in de Scandinavische landen, is opnieuw uitgebracht en lijkt nu ook de rest van de wereld te veroveren. Het catchy refrein bevat een sample die je of geweldig of superirritant vindt. Hoe dan ook, Younger gaat Seinabo definitief op de muzikale kaart zetten.

Halycon Drive: Crusoe

De nieuwe single van het Australische band Halycon Drive heet Crusoe en niet ‘Cruel Kids’ zoals veelvuldig in het refrein wordt gezongen. De gelijknamige EP waar Crusoe op staat heet verwarrend genoeg wel Cruel Kids. Ondanks deze verwarring is Crusoe een heel fijn popliedje met een aanstekelijk refrein, dat je na één luisterbeurt pakt en voor de rest van de dag in je hoofd blijft zitten. Het verrassend rijke en volle geluid van het duo uit Melbourne komt door producers Steven Schram en Brian Lucey, die al eerder samenwerkten met bands als San Cisco, The Cat Empire, Arctic Monkeys en The Black Keys. Crusoe is een debuutsingle waarvan je alleen maar kan dromen en smaakt naar meer!Share |

Gerelateerde artikelen