Albumrecensie: The Indien - Cologne EP

5 februari 2015, 18:57 | Jeroen

De soulvolle band The Indien is de nieuwste ontdekking aan het Haagse muziekfront. Onlangs verscheen hun debuut EP Cologne met de single Done, welke afgelopen maandag nog in De Singles op ZUBB te vinden was. Naast Done staan er nog drie liedjes op de EP van The Indien welke, zoals de naam ervan reeds doet vermoeden, inderdaad in het Duitse Köln is opgenomen: Fire, Trouble en The More You Try.

Cologne is opgenomen in de thuishaven van producer en vriend van de band Maarten Hemmen. Over Köln en het opnemen van de EP zei The Indien eerder: “Keulen werd ons ‘home away from home’, het vangen van vibe en vriendschap in de meest comfortabele en ongedwongen setting stond centraal tijdens de opnames.” Om de liedjes zo ongefilterd als mogelijk op te nemen, heeft The Indien een minimalistische basissetting gebruikt. Het afmixen van die opnames gebeurde in de Bastementstudio van Bas van Wageningen.

Dat afmixen is meer dan goed gelukt, want het eindresultaat van Cologne is werkelijk prachtig. Gelijk bij Done valt het mooie stemgeluid van zangeres en blikvangster Rianne Walther op. In het Hooverphonic-achtige liedje hangt een heerlijke sfeer, waarmee Done zo op de soundtrack van een cult- en/of westernfilm terecht kan komen.

Ook Fire en Trouble voelen filmisch aan, waarin de basics van de band nog steeds goed te horen zijn, want het geheel klinkt zeker niet theatraal met een orkesten of iets dergelijks. Sterker nog, er zijn precies vier instrumenten te horen en meerdere stemmen.

Naast zangeres en organist Rianne Walther horen we de gitaar van Casper Talsma, de stem en bas van Janneke Nijhuijs (bekend van oa. The Deaf en Smutfish) en op drum óf Yori Olijslagers óf opnameleider van de EP, Maarten Hemmen. Dat laatste is namelijk niet geheel duidelijk

Volgens de website van The Indien is Hemmen namelijk de huidige drummer van de band, terwijl vorige week nog Yori Olijslagers acte de presence gaf en ook bij de opnames van DWDD was te zien. Nu kan er sowieso veel veranderen in een week tijd, want woensdagochtend bij GIEL! zat Hemmen achter het drumstel.

Het maakt allemaal niet zoveel uit, want het gaat om de muziek en die is top. Ook afsluiter The More You Try is een bloedmooi liedje, met de typische en tevens mooie zin “The more you try, the less you learn, the more you cry, the less you burn”, die doet vermoeden dat een stukgelopen relatie inspiratie heeft opgeleverd. Het zal niet de eerste keer zijn in de popmuziek.

Volgens de biografie van de band zullen ze in 2015 regelmatig van zich laten horen met nieuwe muziek en veelvuldig te zien zijn op de Nederlandse podia. Als de kwaliteit net zo hoog is als op Cologne kunnen we nu al niet wachten. 2015 belooft een mooi jaar voor The Indien te worden!

Cologne is o.a. via iTunes als download verkrijgbaar en via Spotify te beluisteren.



Share |

Gerelateerde artikelen