Recensie: dEUS in Trouw

26 mei 2011, 22:35 | Jeroen

Begin mei startte de nieuwe tournee van dEUS in Istanbul. Opmerkelijk is dat het lijkt dat elk dEUS concert iets exclusiefs bevat. Kleine zalen, meerdere locaties, maar voor de echte fans altijd een bijzonder concert. Alle kaarten zijn binnen enkele minuten uitverkocht. Met een set vol publieksfavorieten en een handje vol nieuwe songs.

Voorprogramma Balthazar

De band die de zaal mag opwarmen deze avond voor dEUS creëerde meteen een heerlijke sfeer. Meteen stond het publiek al vooraan en liep Trouw aardig vol. De tevens uit België afkomstige band ‘Balthazar’ doet het rustig aan. Ze spelen swingende Belgische pop gevoegd door een dikke laag drums en bas. Afgezien van de rij die er voor de deur stond bleef er meer publiek binnen stromen tijdens de korte set van ‘Balthazar’. Het publiek had het wel erg naar hun zin en dit merkte je dat aan het applaus dat de band kreeg. De band speelt lekkere strakke melodische rock/pop. Simpele sounds gecreëerd door een viool bijna als een gitaar te gebruiken. Dynamisch zit het goed in elkaar door de sterke staccato achtige partijen die wel typisch iets Belgisch hebben qua beleving. In het geheel bevat de muziek ook veel mooie samenzang. De rust straalt van deze band af alsof ze al jaren op tournee zijn. Het geluid is al heel erg solide voor een voorprogramma! Het geluid in de zaal stond aan het begin al iets te hard. Dit is in de vrij smalle zaal in Trouw niet heel storend, maar uiteindelijk staan er dan zoveel mensen in de zaal dat die aanvoelt als een gang. Voor Balthazar geen probleem die hebben een goede opwarmer gedraaid voor dEUS. De band heeft onlangs ook nog een nieuwe single met clip uitgebracht genaamd ‘The Boatman’.

dEUS

De Belgische headliner van de avond staat aan het altaar van de Amsterdamse poptempel, fans zijn voor eeuwig Trouw. Er is zelfs publiek uit België gekomen om ze te zien spelen. Dat maakte het ook meteen een bijzondere avond. Tom Barman deed met terug werkende kracht een ode aan Bob Dylan vanwege zijn zeventigste verjaardag. Tom blijft een held en leefde zich tijdens dit concert ook helemaal uit in de muziek. Als een acterende toneelspeler die de juiste mimiek weet toe te passen bij alle dEUS songs. Karakter ten top en op het podium zeer expressief en genietend. Ook Mauro met een stalen blik laat zien dat hij intens geniet van de gig. Springend en zwierend met zijn gitaar op het podium zat de intensiteit er wel degelijk in. Het tweede nummer was ‘The Architect’ en dat was wel een beetje jammer, het geluid was net iets te hard in de zaal waardoor er een aantal muzikale momenten erg overstuurd werden en verloren gingen.

Het publiek kreeg nog wat nieuw werk voorgeschoteld wat natuurlijk altijd erg gewaardeerd wordt. ‘Second Nature’ en ‘Constant Now’ zijn van die nieuwe nummers. Hier en daar deed het denken aan de sound die we kennen van ‘Vantage Point’. Bij een eerder concert in België dat deze maand plaats heeft gevonden gaf Tom Barman aan dat het nieuwe album 20 september 2011 uit zal komen. Naast nieuwe songs zijn er ook de bekendere songs voorbij gekomen, zoals ‘Smokers Reflect’ van de plaat ‘Vantage Point’. Dit bracht een mooie balans terug in de set. Daarnaast was het wel een persoonlijke tegenvaller dat ze ‘Eternal Woman’ niet hebben gespeeld, maar misschien wel een bewuste keuze is geweest voor de set.

Van het scherpe ‘The Architect tot het filmische ‘Theme From Turnpike’ was dit weer een bijzonder optreden. Als je dEUS al jaren kent van hun live optredens, zijn die passages goed voor kippenvel momenten. Tom Barman en het dEUS orkest zijn in vorm en laten zien dat ze in 100 minuten een energieke en sterke show neer kunnen zetten. Na de toegift ‘Morticiachair’ en ‘Suds &Soda’ en het afsluiten van de show”, bedankt Tom het publiek voor een te gekke avond en voegde hij er nog aan toe: “Tot op Lowlands!” Kudos in de pocket voor dEUS.Share |

Gerelateerde artikelen