De Singles - week 23

1 juni 2015, 10:17 | Jeroen

Destroyer: Dream Lover

Wat hebben Kaputt het negende album van Destroyer uit 2011 figuurlijk kapot gedraaid zeg! De heerlijke dromerige en rustige nummers met het fijne saxofoonspel en de kenmerkende stem van frontman Dan Bejar klinken ons nog fris in de oren. Hoe anders is Dream Lover, dat zo energiek is dat het uit je speakers knalt. De zomer vult je kamer als je naar Dream Lover luistert. Bejar bezingt het ook: ‘here comes the sun’ en dat gevoel wordt ook nog eens verstrekt met het losbandige saxofoonspel. Het lijkt erop als de Canadese band met hun nog te verschijnen nieuwe album Poison Season een andere weg is in geslagen. Wij kunnen in ieder geval niet wachten tot die uitkomt.

Vuurwerk featuring Climb X.: G.R.I.P.

Er gaat (bijna) geen editie van De Singles voorbij of onze zuiderburen leveren een bijdrage. Dit keer is Vuurwerk de afgevaardigde uit België. Dit Brusselse trio brengt, ondanks de bandnaam wellicht anders doet vermoeden, al geruime tijd dromerige elektronische muziek uit en de nieuwe single G.R.I.P. is daarop geen uitzondering. De geoefende luisteraar zal weinig moeite hebben om erachter te komen wie de mysterieuze zanger is op G.R.I.P.. Het nummer neemt je mee op een sfeervolle muzikale reis met een subtiele mix van post-dubstep en UK garage. Een band waar we nog veel van gaan horen. Wie dit niet gelooft, doet er goed aan G.R.I.P. nog eens goed te beluisteren.

Jamie XX feat. Young Thug and Popcaan: I Know There’s Gonna Be (Good Times)

De zomerhit van 2015 mag natuurlijk niet ontbreken in De Singles. Dit jaar staat de hit van deze zomer op naam van de frontman van The XX, de band die bekend staat om hun minimalistische geluid. I Know There’s Gonna Be (Good Times) is de meest vreemde eend in de bijt van het debuutalbum In Colour van Jamie XX dat deze week uitkomt. Dit komt vooral door vocale inbreng van dancehall artiesten Young Thug en Popcaan die I Know There’s Gonna Be (Good Times) naar een ander niveau brengen. Gebaseerd rond een oude soulsample vervalt de muzikale begeleiding van Jamie XX gelukkig niet in het goedkope geluid wat je vaker hoort als elektronica dancehall ontmoet. I Know There’s Gonna Be (Good Times) blijft gelukkig stijlvol en vooral dansbaar. Weer een staaltje knap producerwerk van Jamie XX.

Flume & Miike Snow: Some Minds

De Australische beatmaker Flume, oftewel Harley Streten, zoekt voor zijn nieuwste single de samenwerking op met Miike Snow’s Andrew Wyatt, die de teksten en de vocalen op Some Minds voor zijn rekening neemt. Streten heeft tegenwoordig wat meer tijd om handen, omdat hij recentelijk zijn actieve deelname in What So Not, een samenwerking met producer Emoh Instead, opzegde. Some Minds is een stuk rustiger dan we gewend zijn van de Streten. De beats klinken heel clean de melodielijn kronkelt zich rond de zang van Wyatt, die overigens verantwoordelijk is voor het geweldige refrein. Aan het einde lijkt Some Minds nog te ontsporen, maar Flume weet alles netjes in het gareel te houden. Een vruchtbare samenwerking.

Disclosure Feat. Gregory Porter: Holding On

De afgelopen maanden kwamen zowel het elektronica-duo Disclosure (met Bang That) als jazz zanger Gregory Porter (met zijn Liquid Spirit in de Claptone remix) al eens voorbij. Nu slaan ze de handen in elkaar en is Holding On het resultaat van die samenwerking. Voor de broertjes van Disclosure is het officieel de eerste single van hun tweede, nog titelloze, album. Voorganger Settle was met hits als Latch en White Noise een groot succes. Holding On gaat verder waar het vorige werk van Disclosure gebleven is: droge beats, funky basslijnen en heel erg leunend op het housegeluid van vroeger. De diepe stem van Porter verstrekt dit nostalgische geluid, maar dat zal ook juist de bedoeling zijn van de broertjes.Share |

Gerelateerde artikelen