Albumrecensie: Yukon Blonde - On Blonde

27 augustus 2015, 10:02 | Jeroen

De derde langspeler van de Yukon Blonde uit het kleine, maar cultureel bruisende gehucht Kelowna in British Columbia. De band is tegenwoordig gevestigd in Vancouver en maakt dansbare, soms wat psychedelische indie pop in de stijl van Phoenix en M83.

Gedurende de warme herfst en tot diep in de winter dook de band de studio in samen met Colin Stewart (Black Mountain, Sleepy Sun, Dan Mangan). Het resultaat is een uiterst gelaagde set vrolijke liedjes, vol met samples, claps, dromerige en vaak aanstekelijke melodie├źn.


Op On Blonde laat de band zich opnieuw van een frisse en vaak opzwepende kant horen. De synthpop wordt regelmatig afgewisseld met lekkere gitaarriffjes, zoals op I Wanna Be Your Man en ook tekstueel steken de nummers goed in elkaar.

De single Saturday Night is precies wat je van de titel verwacht, het is een plaat die doet denken aan de jaren ’80, voorzien van opzwepende beats die je doen aftellen naar het weekend. Hannah is een ander opvallend nummer, waar het tempo iets zakt, een wat Oosters klinkende melodie het nummer draagt en de samenzang perfect tot zijn recht komt. Absolute uitschieter van het album is toch wel Favourite People, met schitterende (pun intended) teksten als “call me a diamond, but don’t tell me to shine, don’t cut me out and carve me in to straight lines”. Een lekker gedreven plaat, met hoog tempo, funky gitaarriff, uitgesponnen synths en flinke tempowisseling tussen couplet en refrein.

Youkon Blonde On Blonde is een zomers plaat in de traditie van de wat meer alternatieve synthpop indie bandjes, niet vreselijk origineel, want daar verschijnen er steeds meer van. Wat On Blonde onderscheidt is vooral de compositie en gelaagdheid van de nummers. De variatie van unieke samples en instrumenten klopt altijd en ook tekstueel zitten er genoeg pakkende, grappige en beeldende elementen in om in op te gaan.

Yukon Blonde is live te zien, samen met The Wooden Sky op 25 september in het Haarlemse Patronaat en op 27 september in de Utrechtse zaal Ekko, gaat dat zien!Share |

Gerelateerde artikelen