ZUBB on the road: The Boxer Rebellion live in Seattle

26 april 2017, 08:59 | Jeroen

In oktober 2016 kreeg ZUBB per toeval de mogelijkheid om The Boxer Rebellion te zien in het grunge mekka van Seattle, The Crocodile. Een van onze redactieleden was gedurende zijn reis in Seattle om de stad te bezoeken en was aanwezig bij het concert.

Na het uitzoeken welke poppodia er zoal zijn in Seattle en wat daar op het menu staat zagen we dat de band geboekt stond op 22 oktober. The Boxer Rebelllion is notabene een van de eerste bands waar ZUBB al in het begin stadium verslag van heeft doet en ZUBB Sessions in 2011 de eerste ZUBB sessie mee heeft opgenomen. Dit kan geen toeval meer zijn. Een paar mailtjes en wat textberichtjes naar Nederland was het gelukt om de band te kunnen te fotografen en live mee te maken in The Crocodile.

the set & the show

De band speelde divers materiaal tijdens deze show. Een goede mix tussen nieuw en oud materiaal. Perfect voor een avond als dit in The Crocodile. Het is een set waar je als eerste kennis making met de band een breed palet aan songs te horen krijgt. Waar de band sterk in is deze avond is het combineren van de stevige songs met hun balads.

De band openende de show met de song Let it Go van het nieuwe album Let’s Disappear dit nummer heeft een ruimtelijke opbouw en bevat meer elektronische sounds en beats. Iets wat nog vrij nieuw is qua sound wat we gewend zijn van de band.
Het publiek laat het volledig op zich afkomen en lijkt impressed te zijn van wat er komen gaat.

Als tweede is er een nieuwe gelijke opvolger Big Ideas het sluit aan als geheel. Door de ritmische slagpartijen van de tweede gitaar komt het redelijk in de buurt van waar The Edge zo bekend mee is geworden. The Boxer Rebellion heeft dit op een slimme manier eigen gemaakt door het over te laten vloeien in hun dromerige sound.

Vervolgens passeren er een drietal wat oudere songs The Runner, Semi Acoustic_ en We have this place surrounded. Minder bekend bij het publiek al wordt het applaus er niet minder om. Andrew switcht van gitaar naar toetsen. Als de song New York ingezet ordt komt zingt grotendeels van het publiek mee _The Crocodile geniet van deze Britse band en dat is goed duidelijk. _You Belong To Me is een romantische opvolger en sluit erg aan op New York. Het laat ook wederom zien hoe ervaren en zegt wat over de skills van Andrew op toetsen. De samenwerking tussen Adam (ook op synths) en Andrew fantastisch waardoor de muziek een veel melancholieke lading krijgt.

Vervolgens in de set springen de songs Locked in The Basement, Diamonds, Let’s Disappear er het meeste uit. Het publiek is ook het meest gecharmeerd van deze songs er wordt met aandacht geluisterd en meegezongen met de band. Nog meer indruk maakt de volwassen sound die de band laat horen bij Weapon. Het heeft een dansbare lading en perfectionistische ritmische gitaar ondersteuning.

De hele show is een beladen opeenvolging van songs die een brede smaak streelt. The Crocodile is onder de indruk en staat vol met fans en publiek dat Britse muziek erg kan waarderen.

Studio X

Seattle bulkt vandaag de dag nog steeds van de muziek en een aantal studio’s die beroemd zijn geworden voor hun werk voor de populaire bands zijn nog steeds even actief. In de omgeving van The Crocodile zit een bekende studio waar wij natuurlijk even een kijkje wilde nemen. Na wat rond gebeld te hebben om te kijken of we daar een afspraak konden maken was wat moeilijk en worp geen vruchten af.

Na vele omwegen en telefoontjes is het ons gelukt om het adres te achterhalen en in contact te komen. We zouden ZUBB niet zijn als we het gewoon maar zelf even organiseerden. Alé er op af! Drie keer kloppen op de deur, wachtwoord zeggen en we waren ongeveer bijna binnen.

In de hal van drie bij drie meter stond een technicus wat te stofzuigen en vroeg zich af wat we hier kwamen doen. Na een korte introductie werden we meegenomen de studio in. We mochten helaas niet in de controlroom want daar was men nog druk bezig. Binnen in de studio hingen de gouden platen van Nirvana, Peal Jam en Soundgarden en vele anderen aan de muur. Het is een niet al te chique, maar simpele kleine studio met rode muren en er hing een oude muffe muziekinstrumenten lucht. Een mix tussen leer en bewerkt hout. Ik vroeg aan de tech wat men precies aan het opnemen is en voor hij antwoord gaf hoorden we de bekende rif van “Whole Lotta Love” van Led Zeppelin uit de controlroom komen. De tech gaf antwoord en zei dat ze net klaar waren met het opnemen van een orkest. Hij mocht alleen niet zeggen waarvoor hof met wie er opnames gemaakt worden. Onze suggestie is een remaster van de plaat van Led Zeppelin die nog moet uitkomen of een cover voor een andere artiest, maar iets van Led Zeppelin.

We spraken ook met legendarische studiomanager Reed Ruddy die mee werkte aan albums van diverse grootheden. Na een korte historisch introductie vertelde hij dat hij eigenlijk nooit meer is weggegaan uit deze studio. “Het is geen werk gaf hij aan”. “Het is meer dan dat”. “Ik maak eigenlijk alleen maar plezier en dat merk je ook als er hier wordt opgenomen”. “Het is best gek als ik terug denk aan hoeveel bekende artiesten er hier in deze ruimte hun baanbrekende albums hebben opgenomen”. Als we vragen of er binnenkort nog bekende helden een nieuwe plaat zullen gaan opnemen geeft Reed aan. Dat niet echt te weten, maar hij heeft wel een vermoeden toen hij onlangs met Soundgarden aan het werk was. Soundgarden was hier laatst voor het masteren van een live album en de kans is heel groot dat ze hier weer een nieuw album gaan opnemen op korte termijn. Aldus Reed. Dat is een mooi nieuwtje die we ons toegespeeld krijgen.

Zonder een woord te zeggen stonden we hier alleen maar een beetje stil en rond te kijken. De atmoseer in ons op te nemen. De technici en Reed waren de boel aan het afbouwen en opruimen. Wat een intense en bijzonder moment was het om hier te kunnen staan. Het is alsof een muziek een geloof is geworden en we in het Mekka waren beland. Onze pelgrim tocht zit er op. Dat we dit nog mogen meemaken op deze aardkloot! “Spring is here again”

Meer foto’s van het concert ga dan naar www.sebastiaanphotography.com

Fotografie: Sebastiaan van Denzel | www.sebastiaanphotography.comShare |

Gerelateerde artikelen