Recensie: Bear's Den in de Melkweg

15 november 2016, 21:08 | Jeroen

Het concert van Bear’s Den in de Melkweg op zaterdag was snel uitverkocht. Er werd besloten een extra concert op vrijdag te geven en ook deze was snel uitverkocht. Wij waren erbij voor het concert op zaterdag.

Matthew and the Atlas

De band Matthew and the Atlas uit Aldershot Engeland mocht de avond openen. Het tweede album Temple kwam in het voorjaar uit en borduurt door op het succes van het eerste album Other Rivers. Voor dit optreden kiezen ze voor een gezonde mix van de twee.

We love you Amsterdam, we really do. En dat lijkt niet alleen voor de hoofdstad te gelden. De band toert geregeld door ons land. Ze hebben een verrassend vol geluid en genieten duidelijk van het spelen voor een volle zaal in de Melkweg.

Bear’s Den

Met een ware ouverture word rond half tien Bear’s Den aangekondigd. De propvolle zaal kan niet wachten en als de heren opkomen, klinkt een luid gejuich. Het eerste nummer Red Earth and Pouring Rain, het titelnummer van het tweede album, sluit lekker aan op de intro.

De band is sinds het tweede album een duo. Joey Haynes verliet afgelopen februari de band. Hiermee het banjo spel tot een minimum beperkend. Misschien maar beter, aangezien de muziek toch wel erg veel weg had van die andere ‘banjoband’ Mumford and Sons.

De eerste twee nummers die gespeeld worden zijn ook de eerste twee op het nieuwe album. Goed te horen is dat de sound meer gitaarspel bevat en dus minder folky voelt. Emeralds en zo ook het titelnummer doen denken aan de nummers uit de jaren zeventig van bands als Fleetwood Mac, The Eagles en Bruce Springsteen. Lekker weg te luisteren op een roadtrip.

En dan toch de banjo en een nummer zonder zonder versterking. Waar het publiek flink moet sssssst-en aangezien we in Amsterdam altijd gezellig praten tijdens een concert. Nu is het toch even net als bij een Mumford and Sons concert.

Bij het nummer Sophie ergens halverwege het concert, mag ook het publiek mee zingen. En dat gebeurd luidkeels. Iemand voor ons zegt: “Dit is echt fucking cool”. En dat is het.

Hoewel Bear’s Den live een mooie belevenis is, druipt de melancholie eraf. Liefdes verdriet en gemist geluk. Een van de crew members (een van de belangrijkste volgens leadzanger Andrew Davie) is vanavond jarig en we zingen allemaal even voor hem.

Above the Clouds of Pompeii is een publiekslieveling en hiermee sluit de band af voor het onvermijdelijk encore. Na een korte onderbreking gaan we nog vier nummers door. Waarvan het slotakkoord, de eerste single van de band Agape, een heerlijke afsluiter blijkt te zijn.

Bear’s Den geeft een volwassen show weg op de zaterdagavond in de Melkweg. Ze zijn nog te zien in TivoliVredenburg, maar die show is helaas al uitverkocht.

Setlist

1. Red Earth and Pouring Rain
2. Emeralds
3. Elysium
4. Broken Parable
5. Greenwoods Bethlehem
6. Stubborn Beast
7. Isaac
8. Sophie
9. The Love We Stole
10. Love Can’t Stand Alone
11. Roses On a Breeze
12. Fortress
13. When You Break
14. Auld Wives
15. Above the Clouds of Pompeii

Encore:
16. Napoleon
17. Dew on the Vine
18. Gabriel
19. AgapeShare |

Gerelateerde artikelen