Recensie: The Slow Show in TivoliVredenburg

21 november 2016, 21:26 | Jeroen

Maandagavond in de TivoliVredenburg The Slow Show. De band met leadzanger Rob Goodwin en zijn diepe zwoele stem. De stem van Goodwin is volgens sommigen te vergelijken met die van Johnny Cash en de vorige week overleden Leonard Cohen.

Als voorprogramma kwam oprichter en leadzanger Thijs Kuijken van I am Oak ons vermaken. Een ingetogen optreden zou je kunnen zeggen. Haast nederig deelt hij zijn liedjes met ons. Zijn cover van het nummer Dumb van grungerock band Nirvana typeert het optreden.

The Slow Show

Het is 21:00 en The Slow Show komt begeleid door een (digitaal) koor op. De Ronda zaal in TivoliVredenburg is lekker vol en Goodwin heeft een tapijt meegenomen waarop hij voor ons, op zijn blote voeten, staand en vaak gehurkt zingt.

De band uit Manchester heeft twee EP’s en twee albums uitgebracht toe nu toe. Het laatste Dream Darling kwam in september uit. De vergelijking met de band The National wordt ook vaak gemaakt door hun nummer The Slow Show. Toch is dat niet de herkomst. De oorsprong komt van de voorliefde voor showstoppers van drummer Chris Hough en de vastberadenheid van de band om geen gehaaste muziek te maken.

Het openingsnummer van de avond Strangers Now is het eerste nummer van het nieuwe album. De sfeer zit er gelijk in. De rust die de band uitstraalt, het zelfvertrouwen waarmee ze de klanken de zaal insturen is indrukwekkend.

It was quite naïeve

Goodwin verteld ons Utrecht how are you? Last time we were here we playing at the EKKO. We walked past this place and said: ‘next we will play here’. It was quite naïeve. But now we are here. What a great place. We are sincerely happy to be here tonight.

Dry my Bones is ook van het nieuwe album en borduurt verder op het bombastische thema van de avond. De band beleefd het allemaal erg intens en dat is voelbaar in de zaal. Goodwin knielt en zingt: “Don’t cry, I’ll try and dry my Bones in the morning”.

De eerste single van het nieuwe album Ordinary Lives was voor mij de eerste kennismaking met de band in september van dit jaar. Het nummer is meer uptempo dan de meeste nummer van de band. Het is een welkome afwisseling.

This is the last time

In het encore nog het prachtige Bloodline. Zeker het ‘This is the last time’, past goed bij een van de laatste nummers. Het publiek zingt mee en een prachtig concert in de mooie Ronda zaal komt ten einde. Een avond om je gedachtes te verzetten en tot rust te komen.

Setlist:

Strangers Now
Breaks Today
Augustine
Dry My Bones
Paint You Like a Rose
Dresden
Lullaby
Brawling Tonight
Hopeless Town
Hurts
This Time
Last Man Standing
Flowers to Burn
Ordinary Lives

Encore:

Lucky You Lucky Me
Brother
Bloodline
God Only KnowsShare |

Gerelateerde artikelen