Recensie: The Flaming Lips in TivoliVredenburg

30 januari 2017, 21:04 | Jeroen

Zaterdagavond was een avond waar veel fans naar uit keken. Voor het eerst sinds 1991 was de band The Flaming Lips in ons land. TivoliVredenburg was de plek die zij kozen om hun extravagante show op te voeren en uitbundig feest te vieren.

Wanneer om klokslag 21:00 de band opkomt is het direct feest. Zanger Wayne Coyne pakt een glitter geweer en schiet nog voor de eerste noten worden gespeelt het publiek onder. En daar houdt het niet bij op. Achter elkaar schiet hij glitter en confetti de zaal in.

Het eerste nummer Race for the Prize van het album The Soft Bulletin uit 1999 luidt een knotsgekke avond in. Een avond vol psychedelische poprock, opblaaspoppen, een gigantische eenhoorn, een regenboog waterval van ledlicht en een zaal vol enthousiaste feestgangers.

De band uit Oklahoma in de VS bestaat sinds 1983 en heeft 14 studio albums uitgebracht. Waarvan de laatste Oczy Mlody kwam deze maand uitkwam. In 2015 brachten ze samen met Miley Cyrus het album Miley Cyrus & Her Dead Petz uit. Volgens Coyne een ‘a slightly wiser, sadder, more true version’ in popicoon Miley Cyrus haar repertoire.

Wanneer Coyne, bij een cover van David Bowie zijn legendarische Space Oddity, zich in een plastic bal laat omsluiten en over het publiek loopt is de avond pas halverwege. Het publiek lijkt het niet echt uit te maken of de zang en de nummers van de band niet echt zuiver of muzikaal optimaal zijn. Deze avond is een feest.

Van het laatste album worden een paar nummers gespeeld en de setlist is een gezonde mix van het repertoire van de band, maar de klap op de vuurpijl (en nee er waren hoe onverwacht ook geen echte vuurpijlen), is het meest bekende nummer en het encore Do You Realize??. Het nummer van het album uit 2002 Yoshimi Battles the Pink Robots werd door Coyne geschreven tijdens een zware persoonlijke ervaring. De dood van zijn vader en het afkicken van bandlid Steven Drozd van een heroine verslaving. Het is het meest toegankelijke nummer van de band en een passende afsluiter van een knotsgekke avond.

Ik hoop dat de band niet nog eens 16 jaar wacht voor ze ons land aandoen. Een feest zoals The Falming Lips zaterdagavond gaf wil ik elke week!

Setlist

Race for the Prize
Yoshimi Battles the Pink Robots, Pt. 1
There Should Be Unicorns
Pompeii Am Götterdämmerung
What Is the Light?
The Observer
How??
Space Oddity
(David Bowie cover)
The Castle
Are You a Hypnotist??
The W.A.N.D.
A Spoonful Weighs a Ton

Encore:
Do You Realize??Share |

Gerelateerde artikelen