Recensie: Green Day in Ziggo Dome

31 januari 2017, 23:57 | Jeroen

Het trio Green Day speelde dinsdagavond 31 januari in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het was feest, het was zelfs volgens zanger Billie Joe Armstrong het beste concert van de tour. De band uit East Bay, California gaf een strak, maar toch geïmproviseerd concert.

Ze speelde zowel oud als nieuw werk uit hun flinke repertoire. De band is in 1986 opgericht en de heren weten een show te geven waarbij ze het publiek twee en een half uur weten te vermaken en van tijd tot tijd in extase te brengen.

Om 20:00 start het concert. Green Day is klaar voor de avond en wij als publiek ook. De Ziggo Dome is uitverkocht, al een dag na de start van de kaartverkoop. Jong en oud is op het enige concert in Nederland afgekomen. Het laatste album Revolution Radio kwam vorig jaar uit en het eerste 39/Street in 1990.

Dookie

Het album Dookie uit 1994 en American Idiot uit (2004) zijn het hoogtepunt van de studio albums van de band. De nummers van deze albums brengen het publiek in de zaal dan ook op de banken. Hits als Longview, When I come Around en Basket Case van Dookie laten de de oudere fans, oude tijden herleven.

De nummers van American Idiot zijn breder bekend onder het publiek. Naast mij en door de hele zaal zingt men uit volle borst mee met nummers als Holiday, Boulevard of Broken Dreams en Are We the Waiting.

Tussen de nummers door maakt Billie Joe zijn politieke voorkeur duidelijk kenbaar. Hij gebruikt elke mogelijkheid om “zijn” nieuwe president Donald Trump zwart te maken. Hij betrekt ons er telkens bij en het gewillige publiek reageert enthousiast.

Billy Joe

Muziek zal ons bevrijden en samen brengen. Hier is Billy Joe van overtuigd. Hij zet dit kracht bij door ons het hele concert met hem mee te laten zingen en vaak zijn zang over te laten nemen. Daarnaast nodigt hij meerdere keren mensen uit het publiek uit om de microfoon te nemen en gedeeltes van nummers te zingen. Met als knal op de vuurpijl een jongen uit het publiek die op gitaar een nummer meespeelt dat geweldig klinkt. Hulde.

American Idiot

We zingen mee met Always look on the bright side of Life van Monty Python en Hey Jude van The Beatles. Green Day weet de sfeer van een festival te maken in de grote zaal van Ziggo, inclusief vuurpijlen en vuur kanonnen.

Bij het nummer American Idiot gaat de zaal echt totaal uit zijn dak. Het zogenaamde laatste nummer Jesus of Suburbia is live ongeëvenaard, de opbouw en climax evenaart de klasse van de legendarische band The Who, een rock anthem. Als slotstuk Good Riddance, een prachtig eind van de avond.Share |

Gerelateerde artikelen