Nieuw album: Lucas en Arthur Jussen - The Russian Album

15 januari 2021, 14:42 | Jeroen

De Nederlandse pianobroers Lucas en Arthur Jussen brengen op vrijdag 19 maart The Russian Album uit. In aanloop naar de release van het complete album verschijnt vandaag het eerste stuk: Rachmaninovs Romance uit de Suite voor twee piano’s nr.2 op. 17. Het album bevat werken de Russische meesters Arensky, Rachmaninov, Stravinsky en Sjostakovitsj. De cover van het album is geïnspireerd op het beroemde schilderij ‘Kleurenstudie, Vierkanten met concentrische cirkels’ van de Russische kunstenaar Kandinsky, tijdgenoot van de componisten op dit album.

Luister het eerste stuk Rachmaninovs Romance uit de Suite voor twee piano’s nr.2 op. 17 via Spotify

Deze werken beschrijven in een notendop een aantal roerige decennia in de Russische geschiedenis. “Voor veel klassieke liefhebbers is de Russische muziek vooral romantisch, maar er zit altijd een extra laag onder. In het werk van Sjostakovitsj zit bijvoorbeeld het gevoel van angst en onderdrukking, zelfs als de muziek vrolijk klinkt. Rachmaninovs noten kunnen pure schoonheid uitstralen, maar er is doorlopend dat nostalgische gevoel van heimwee. Dat is de magie van de Russische muziek”, vertelt Lucas.

Het is voor de broers hun zevende album, waarvoor het idee al enige tijd op de plank lag. “De Nederlandse pianisten kozen er bewust voor om te wachten tot ze de focus en tijd konden vinden om de muziek te bestuderen. Toen hun concerten werden gecanceld als gevolg van de coronacrisis, bood hen dit ruimte en beten ze zich vast in de muziek. “De muziek is zo krachtig, dat je die zelfs fysiek voelt. Na drie opnamedagen achter elkaar voelden we de moeheid en pijn in ons lichaam van het spelen,” voegt Arthur toe.”Share |

Gerelateerde artikelen