Nieuw album: Placebo - Never Let Me Go

10 november 2021, 12:28 | Jeroen

Placebo kondigt het nieuws aan van hun langverwachte 8e studioalbum. Negen jaar na de release van hun laatste album (Loud Like Love), is Never Let Me Go bevestigd voor release op 25 maart 2022. Ook werd een nieuwe track van het album, Surrounded By Spies aangekondigd. De band staat op 24 oktober 2022 in de Ziggo Dome.

In september ontwaakte Placebo uit een lange winterslaap om na vijf jaar hun eerste single Beautiful James van het nieuwe album uit te brengen. Frontman Brian Molko destijds over de release van Beautiful James: “Als deze single een middel wordt om bekrompen en kortzichtige geesten te irriteren, dan moet het maar zo zijn.”

De unieke manier waarop Placebo de grenzen van zowel de gebreken als de schoonheid van het ‘mens zijn’ heeft verkend, maakt van hun muziek een veilige haven voor hen die zich verstikt voelen door de traditionele normen en waarden in de maatschappij. Wanneer de band in 2021 uit de pandemie kruipt, in een landschap van intolerantie en een dreigende eco-catastrofe, voelt het voor hen belangrijker dan ooit om hun stem te laten horen. Verwacht op de nieuwe track ‘Surrounded By Spies’ geen grote vocale uithalen maar een krachtige levering van een songtekst door Brian Molko die gepaard gaat met een sluipend gevoel van claustrofobie.

“Ik begon de songtekst te schrijven toen ik ontdekte dat mijn buren mij bespioneerden. Toen begon ik na te denken over de talloze manieren waarop onze privacy is uitgehold en weggenomen sinds de introductie van beveiligingscamera’s die nu gebruikmaken van racistische gezichtsherkenningstechnologieën; de opkomst van internet en de mobiele telefoon, die praktisch elke gebruiker in een paparazzo en toeschouwers in hun eigen leven heeft veranderd, en hoe we doorgaans allemaal persoonlijke informatie hebben aangeboden aan enorme multinationals die alleen maar tot doel hebben ons uit te buiten.

Ik gebruikte de cut-up-techniek, ooit uitgevonden door William S Burroughs en populair geworden door songs van David Bowie. Het is een waargebeurd verhaal verteld door een lens van paranoia, complete afkeer van de waarden van de moderne samenleving en de vergoddelijking van het surveillancekapitalisme. De verteller is ten einde raad, hopeloos en bang, volledig in strijd met onze hernieuwde vooruitgang en de god van het geld,” aldus Brian Molko.Share |

Gerelateerde artikelen