Bouke's Must-Z Movies (week 14)

2 april 2014, 12:07 | Jeroen

Elke week worden de bioscopen weer overspoeld door een nieuwe lading films. In deze bijdrage lees je welke van de nieuwe films je moet gaan zien. Ik kijk naar de reputatie van de betrokken filmmakers en acteurs, maar ook naar de geruchten en recensies die al over zijn komen waaien.

Deze week blijven de meeste films die uitkomen dicht bij het echte leven. We hebben twee documentaires, een film die gebaseerd is op ware gebeurtenissen en een sociaal-realistische avonturenfilm. Eigenlijk staat maar een film wat verder van de realiteit af: de SF-film. Maar iedere schrijver van SF-verhalen zal beamen dat hij of zij niet schrijft over de toekomst, maar over het heden. Neem Her bijvoorbeeld. De basis van dit verhaal is simpel: onze relatie met onze telefoons wordt steeds intiemer, alles wat we zijn vertrouwen we toe aan onze apparaten. Wat als we nou echt een relatie met onze telefoon konden aangaan? Zo staan alle films, ook degenen die op een rijkere fantasie gebouwd zijn, uiteindelijk dichtbij het echte leven.

Happily Ever After

Tussen de vijftien genomineerden voor de Tiger Awards in Rotterdam zat één documentaire, Happily Ever After van Tatjana Božic. In de 83 minuten die deze film duurt bezoekt zij de grote liefdes van haar leven, op zoek naar de redenen waarom ze niet meer samen zijn. Ze heeft namelijk recent voor de zoveelste keer de liefde van haar leven gevonden en wil deze relatie koste wat kost laten slagen. Happily Ever After klinkt als een extreem openhartig zelfportret en maakt heel nieuwsgierig, ondanks dat het niet tot de winnaars van de juryprijs behoorde.

La Jaula de Oro

Op het Movies That Matter Festival in Den Haag draaiden weer de nodige films die ertoe doen. La Jaula de Oro is een speelfilm over drie jongens uit Guatemala die via Mexico naar het beloofde land, de Verenigde Staten, reizen. De film is een avontuurlijke roadmovie, maar wel één die kritiek op dit gedwongen avontuur niet uit de weg gaat. De titel is niet voor niets Spaans voor de gouden kooi. Een reis die zich voornamelijk op het dak van een goederentrein afspeelt moet eindigen in de VS, maar wat krijgen ze ervoor terug als ze hun doel bereiken?

Sexy Money

De Nigeriaanse dames uit de documentaire Sexy Money hebben hun doel bereikt: ze zijn in Europa geweest, maar alles wat ze daar vonden was uitbuiting en vernedering in de prostitutie. De Nederlandse filmmaakster Karin Junger (Bolletjes blues!) volgt twee vrouwen die met lege handen terug zijn gekeerd naar Nigeria en daar weer een leven proberen op te bouwen. Ze volgen een opleiding tot automonteur, maar vinden vooral veel troost in muziek.

Snowpiercer

Al eerder berichtten we hier over de vreemde geschiedenis rond de release van Snowpiercer van Bong Joon-ho. Na wat geschuif met de datum is de Engelstalige SF-film nu dan eindelijk in de Nederlandse bioscopen te zien. Collega Jeroen zag hem al en werkt aan een recensie. Helaas klonk hij niet al te enthousiast. Mocht je de maker van The Host en Memories of Murder toch het voordeel van de twijfel willen geven, dan is nu je kans.

Lucia de B.

Het verhaal van Lucia de Berk is er zo een die in de categorie vreemder dan fictie geschaard mag worden. Ze is een verpleegkundige die in 2004 voor meervoudige moord werd veroordeeld op basis van het feit dat ze opvallend vaak aanwezig was wanneer patiënten overleden. Een statisticus stelde de kans dat het toeval was dat ze bij de verschillende onopgeloste sterfgevallen aanwezig was op 1 op 342 miljoen is. Je kunt wel begrijpen dat een rechter op basis van dergelijke getallen tot een veroordeling komt. Pijnlijk is dat wanneer verschillende vooraanstaande wetenschappers de kansberekening die ten grondslag ligt aan dat getal in twijfel trekken het nog zo’n zes jaar duurt voordat het vonnis wordt teruggedraaid. Een fascinerende zaak al met al, en hopelijk eentje die een goede Nederlandse film oplevert.

Van de films van afgelopen week ben ik Ida (lees de recensie hier gaan zien. Deze week ga ik een poging wagen om Lucia de B. te zien. Mocht jij een van de aanraders zien, laat dan hieronder weten wat je ervan vond.Share |

Gerelateerde artikelen