De Singles - Week 49

1 december 2014, 08:30 | Jeroen

Coldplay: Ink

‘Ink’ is al weer de vierde single afkomstig van het album Ghost Stories en wordt begeleid door een werkelijk prachtige video. Het interactieve element in de video kan me eerlijk gezegd gestolen worden, maar de vormgeving van de animatie is wonderschoon. Deze past bovendien erg goed bij de toon van het dromerige (duh, want Coldplay) liedje. En natuurlijk is dit niet het meest spannende of originele liedje van Chris Martin en kornuiten, dat weten wij ook wel, maar slecht is het ook niet. Gezien de interactieve video (had ik al gezegd hoe mooi?) kon ik deze singlerelease echter niet negeren. Ga zitten, pak een bak popcorn en geniet van dit pareltje. Alsof er een engeltje in je oog pist!

Wu-Tang Clan: A Better Tomorrow

Legendarisch, zo mag je Wu-Tang Clan toch gerust omschrijven. Dit hiphopcollectief uit New York is misschien wel de bekendste rapgroep ooit. De onafhankelijke leden zijn al jaren succesvol in de scene met solowerk, maar er gaat toch niets boven hun gezamenlijke prestaties. A Better Tomorrow is plaat nummer zes en markeert min of meer het twintigjarige bestaan van de Wu. Titeltrack ‘A Better Tomorrow’ wordt gepresenteerd als vierde single en dat terwijl het album deze week pas officieel uitkomt. De single heeft een heerlijke New Yorkse sound. Het nummer kan zo in een playlist met Alicia Keys’ ‘Empire State Of Mind’. De oplettende luisteraar hoort een sample van ‘Wake Up Everybody’ van Harold Melvin & the Blue Notes, een song die eerder al door The Roots (met John Legend) werd gebruikt in hun hitje met gelijknamige titel. Maar dat terzijde. Wat echt telt is dat de Wu-Tang terug is. Eindelijk!

Great Minds: Altijd Op Tijd

Dan over het Hollands equivalent van de Wu-Tang Clan (hiphop wordt namelijk nog wel eens ondergesneeuwd hier op ZUBB). Great Minds maakte het beste Nederlandse hiphop-album van 2013. Deze eer is dit jaar weggelegd voor Typhoon, maar dit nieuwe nummer van Sticks, Winne en Jiggy Dje smaakt potdomme naar meer! Voor deze dikke single kreeg A.R.T. de voorkeur boven vaste producer Dr. Moon (die overigens weer lid is van de Wu-Tang Clan), maar de sound blijft om te smullen. ‘Altijd Op Tijd’ klinkt heerlijk bombastisch en knipoogt naar die jaren zeventig politiefilm soundtracks. De single staat op de soundtrack van de Puna documentaire Vanaf Nu, die de Nederlandse rappers Keizer, Jiggy Dje en Akwasi volgt. Deze rappers bevinden zich op het moment van filmen ieder in een verschillende fase van hun carrière. Op de soundtrack zijn ook nog tracks te vinden van onder andere Kleine Viezerik, Zwart Licht, Kraantje Pappie en de Vlaamse rappers De Diamantairs.

Will Butler: Take My Side

Arcade Fire is een van de grootste acts van het moment. Toegegeven, het is sinds de release van Reflektor stil geweest rondom de band, maar dat verandert niets aan het feit dat elk geluid uit het kamp Butler tot de nodige reuring zorgt. Zo ook als het om een solosingle van multi-instrumentalist Will Butler gaat. ‘Take My Side’ is de eerste single van Butler’s aankomende soloplaat Policy, die vanaf 10 maart verkrijgbaar zal zijn. Butler mocht eerder al (met succes) zijn tanden zetten in de soundtrack van Her, de prachtige film van Spike Jonze. Als je denkt dat de broer van Arcade Fire frontman Win op de elektronisch getinte tour van Reflektor door gaat, kom je bedrogen uit. ‘Take My Side’ is een heerlijke rammelende (maar ritmische) rockplaat geworden. Luister zelf maar!

Happy Camper: A Single Life (Ft. Pien Feith)

‘A Single Life’ is een prachtig nieuwe song van Happy Camper, het alias van Job Roggeveen. Het liedje waarin Pien Feith de vocalen verzorgt staat niet op het laatste album ‘The Daily Drumbeat’ maar is speciaal geschreven voor de korte animatiefilm ‘A Single Life’ van Job, Joris en Marieke, de studio waarmee Roggeveen (en partners) hoge ogen gooit. Hun korte animatiefilm ‘Mute’ won al vele prijzen, ze maakten videoclips bij liedjes van Gers Pardoel, Blaudzun en Rico en staan zelfs met ‘A Single Life’ op de shortlist voor een Oscar voor Best Short Animated Film 2015! Vanaf deze week is ‘A Single Life’ te zien in de bioscoop voorafgaand aan ‘Gooische Vrouwen 2’. Het singletje is te downloaden of als 7” vinylsingle te koop.



Share |

Gerelateerde artikelen