De Singles - Week 50

8 december 2014, 20:47 | Jeroen

San Cisco: Run

Het nummer Run van de Australische band San Cisco moet wel één van de leukste singles van dit jaar zijn. Run is vrolijk, energiek en catchy. Het nummer is geschreven op de iPad van zanger Jordi Davieson tijdens de laatste toer van de band. Het proces van het eerste idee tot de uiteindelijke single heeft maar liefst zes maanden geduurd, maar het resultaat er dan ook zijn. In 2012 vonden wij de band al klaar voor de grote doorbraak en met Run lijkt het viertal die belofte dan ook echt te gaan inlossen.

Willow: Danger

De vorig jaar verschenen single Remedy zette de Belgische band Willow definitief in het thuisland op de kaart. Het ijzersterke nummer werd in Nederland totaal genegeerd en dat is een gemiste kans. Met Danger, de eerste single van de tweede plaat van de Belgen Plastic Heaven, gaat de band voor een herkansing. Danger tapt uit hetzelfde vaatje als Remedy: aanstekelijke elektropop, hoogst meezingbaar en uitermate dansbaar. Check ook vooral de redelijk ingenieuze videoclip, waarin maar eens duidelijk wordt dat voor een vermakelijke clip je niet per se een groot budget nodig hebt; een flinke portie creativiteit is voldoende.

The Acid: Ghost

In de week dat zanger Ry X een nieuwe single uitbrengt, doet zijn band The Acid hetzelfde. Ghost is alweer de vierde single afkomstig van het debuutalbum Liminal, dat we in juni van dit jaar omschreven als ‘een ruwe diamant die met elke poetsbeurt meer schoonheid prijsgeeft’. Ghost is een van de hoogtepunten van die plaat: het is een slick en groovy nummer met een catchy baslijn die onweerstaanbaar is. Het geheel wordt door zanger Ry X heel subtiel ingefluisterd. Luistervoer voor de donkere dagen.

Kwabs: Walk

Het Britse talent Kwabs staat in de lijst van veelbelovende acts van de BBC voor 2015. Het nummer Walk laat horen waarom dat zo is: een geweldig goed en sterk poplied en een regelrechte hit. Kwabs heet eigenlijk Kwabena Sarkodee Adjepong en heeft een Ghanese achtergrond. Zijn muzikale achtergrond heeft weinig met Ghana te maken, de invloeden komen namelijk uit de soul en pop, vermengd met het elektronische geluid uit de drum&bass en dubstep. 2015 wordt het jaar van Kwabs, geen twijfel mogelijk.

James Bay: Hold Back The River

Een andere nieuwe ster aan het Engelse muzikale firmament is James Bay. In januari is hij, net als alle andere opkomende en talentvolle Europese muzikanten, te vinden op Eurosonic/Noorderslag. Bay is nog maar 22 lentes jong, maar heeft al naam gemaakt als support act van bekende namen als Hozier, John Newman en Tom Odell. Net als Kwabs en Shamir staat Bay in de BBC Sound Of 2015. Hold Back The River is het titelnummer van Bay’s derde EP. Let It Go, van de vorige gelijknamige EP bleef in de onderste regionen van de Britse hitlijsten steken. Hold Back The River zal het een stuk beter doen. Onze Zuiderburen zijn daar al van overtuigd, want Hold Back The River is bij Studio Brussel verkozen tot Hotshot van de week. Niet geheel onterecht: Hold Back The River is dan ook een wonderschoon nummer.

Shamir: On The Regular

Ook Shamir staat in de longlist van de BBC voor upcoming artiesten voor 2015. Alleen neemt de jonge R&B zanger Shamir het leven niet zo serieus en dat is duidelijk te horen in het aanstekelijke On The Regular. Shamir haalt zijn mosterd uit de jaren ’80 en noemt Prince in zijn androgyne dagen als zijn lichtend voorbeeld. On The Regular bevat cowbells en drummachines, een funky baslijn en grappige en messcherpe teksten. Met zijn 19 jaar heeft Shamir een mooie toekomst voor zich en gaan we nog veel horen van deze excentriekeling.



Share |

Gerelateerde artikelen