Interview: Erik Johansson

16 juni 2011, 18:30 | Jeroen

Erik Johansson viel op door de bijzondere illusie die hij maakte en tentoonstelde aan het publiek in een winkelcentrum in Stokholm. De media uit binnen- en buitenland pakte dit al snel op. Het experiment ‘Mind Your Step’ had veel bekijks en verbaasde veel mensen. ZUBB had afgelopen week een interview met deze foto- illusionaire kunstenaar. Zijn kunst bestaat voornamelijk uit het retoucheren van foto’s en ze te veranderen in een andere wereld. Hieronder kun je het volledige interview terug lezen.

Waar kom je vandaan en waar heb je gestudeerd?
Ik woon in Norrköping, een kleine stad vlak buiten Stockholm. Zelf ben ik opgegroeid in Göteborg en heb daar ook gestudeerd. De studie die ik daar heb gevolgd is Computer Engineering. Wat misschien een beetje vreemd is, omdat ik bezig ben met illustraties. Generation 7 heeft mij eigenlijk gesteund om hier mee verder te gaan vanuit sponsoring.

De illustraties die je maakt zijn vaak gericht op fotografie en illustratie. Ben je daar altijd door geïnspireerd?
Ja, ik denk het wel. Ik ben erg geïnspireerd door artiesten zoals Escher, Salves en Dahli. Ik ben er veel door geïnspireerd en heb eigenlijk altijd zelf ook getekend. En heb hier ook eigenlijk mijn medium door gevonden. Waar ik tegenwoordig ook veel inspiratie uit haal is van een Belgische fotograaf genaamd Koen de Muynck. Hij is meer gericht op fotografie en ik ben meer van de retouch background. Een vorm waarbij ik de foto bewerk.

De illustraties die je maakt doet ook denken aan Storm Thorgerson die o.a album hoezen voor Pink Floyd heeft gemaakt. Zou je het ook leuk vinden om een album hoes te maken voor een band?
Ja zou te gek zijn. Er zijn al enkele aanvragen binnengekomen van nog onbekende bands. Ik kan er niet te veel doen. Meestal zijn het niet grote band die zich aanmelden. Het is heel leuk om met band te werken, omdat je dan meer de vrije hand hebt om iets te maken.

Wordt je vaak geïnspireerd door muziek?
Jazeker! Muziek kan heel inspirerend zijn. Ik luister naar veel verschillende soorten muziek. Ik hou vooral van elektronische muziek. Elektronische muziek uit Frankrijk, Ed Banger Records, maar naar klassieke muziek luister ik ook graag.

Welke artiesten luister je nu bijvoorbeeld naar?
Sebastian, The White Stripes en verschillende Zweedse bands. Alles van rock tot electro.

Wat is je grootste project buiten ‘Mind Your Step’?
Ik denk dat ‘Mind Your Step’ toch echt het grootste project is wat ik tot nu toe gedaan heb. Hier hebben veel mensen aan mee gewerkt die mij hebben geholpen. Alleen het verkrijgen van van vergunning etc. Het mogelijk maken zoals de print van 300 m2 en het contacten van alle media, maar ik hoop zoeits zeker nog een keer te doen.

Welk project was het leukste om aan te werken?
Haha, zeker ‘Mind Your Step’. Dat was echt een groot project en een uitdaging. Om het het juist heel realistisch te laten lijken. Uiteindelijk is het juist het meest realistisch op het moment dat je er een foto van maakt of het juist zou filmen. Dan het in het echt te zien. Het was moeilijker dan ik dacht om je geest voor de gek te houden.

Hoe is het geheel eigenlijk tot stand gekomen?
Het hele idee vanaf het begin was om een buiten proportie grote illusie te maken ergens. Hoe precies of wat had ik nog niet bedacht. Mijn gedachte was eigenlijk als eerste, hoe kan ik een illusie maken waarop mensen op zouden anticiperen. Niet alleen een plaatje op de grond, maar iets waar mensen op zouden reageren. Balanceren, klimmen overheen lopen. Gaande weg is het eigenlijk ontstaan waar mensen op reageren als ze over een plein lopen.

Wat voor materiaal heb je gebruikt voor ‘Mind Your Step’?
Voor de print heb ik vinyltapijt gebruik. Iets wat men gebruikt bij exposities. Normaal gesproken printen ze niet op zult dik vinyl, maar dit was het beste materiaal. Het wordt ook niet glad als het nat wordt zodat het veilig is om over heen te lopen. Tevens bevat de onderkant ook een rubberen laag zodat het op z’n plek bleef zitten. We hebben het ook nog extra met tape vast gezet om het op z’n plek te houden.

Was het niet lastig om het mee te nemen en neer te leggen? Of te organiseren?
Het was niet zo moeilijk eigenlijk. Om het allemaal uit te rollen en neer te leggen koste ongeveer een half uurtje. Het hele geheel is namelijk in secties geprint. Daarna koste het nog een paar uur om goed allemaal op z’n plek te leggen. Ik had van te voren al een soort van schets gemaakt hoe het eruit moet gaan zien en het zag er bijna identiek uit. Wat erg te gek is.

Eigenlijk kan je zeggen dat dit je eerste grote expositie is, niet?
Ja, in zekere zin wel ja.

Heb je al een aantal exposities gehad?
Een paar kleine, maar niet erg groot hier in Zweden. Er zijn wel een aantal opties gaande, maar ben daar nog niet echt mee bezig. Hopelijk in de toekomst wel.

Heeft de media in Zweden het nog opgepakt?
Het was goed opgepakt door de media. Veel mensen kwamen er op af. Nationaal en internationale radio en televisie. Vanmiddag heb ik nog een interview gedaan met een TV zender uit Japan. Dat filmpje waarbij een vriend van me balanceert op de punt heeft veel te weeg gebracht denk ik.

Wat zijn je top drie favoriete steden waar je heen zou willen gaan om een illusie te exposeren?
Het groter des te beter. Het belangrijkste is dat er een groot open plein of gebied moet zijn in de stad. Eigenlijk zou het niet echt uitmaken welke stad, maar Berlijn lijkt me wel wat. New York of Parijs zou ook erg tof zijn. Het is moeilijk te bepalen. Vergeet Parijs en schrijf daar maar Amsterdam eigenlijk.

Zijn er op dit moment nog nieuwe projecten gaande?
Ik heb altijd wel persoonlijke projecten waar ik aan werk. Verder heb ik altijd wel wat projecten die er tussen door komen en hopelijk doe ik binnenkort een album cover voor een grote band.

Ga je deze zomer nog naar een leuk festival?
Er is in Zweden een leuk festival dat heet Way Out West Festival vlak bij Göteborg waar ik naar toe ga. Het is een klein festival midden in een park.

Voor meer informatie over het werk van Erik Johansson kun je kijken op zijn website: Erik Johansson | www.alltelleringet.comShare |

Gerelateerde artikelen