Kunst: Golden Femme

7 december 2022, 19:40 | Jeroen

Op vrijdag 9 december presenteert het Van Gogh Museum samen met Amber Vineyard – Moeder van House of Vineyard – Golden Femme: een avond vol performances, workshops en muziek. Lethal female figures uit de Nederlandse ballroom scene komen samen om de sirenen uit Gustav Klimts gouden schilderijen tot leven te wekken. Afgehakte hoofden van mannelijke onderdrukkers worden bewerkt tot accessoires voor de catwalk, deelnemers leren als diva’s op de runway te lopen en speciale performances brengen een ode aan de sterke vrouwen in het werk van Gustav Klimt.

Seksualiteit

In het Wenen rond 1900 gold Gustav Klimt (1862-1918) als één van de allergrootsten. Met zijn expliciete weergave van vrouwelijke seksualiteit en autonomie schopte hij tegen de heersende conventies van zijn tijd aan. De manier waarop hij zijn geportretteerden – veelal vrouwen uit gemarginaliseerde gemeenschappen, zoals de joodse – afbeeldde was ronduit revolutionair. Veel vrouwen in het werk van Klimt stralen zelfverzekerdheid uit, met eigenaarschap over hun eigen lichaam en seksualiteit. Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling Golden Boy Gustav Klimt is het wereldberoemde Judith (1901): het allereerste werk waarin Klimt goud verwerkte. Judith is gebaseerd op de gelijknamige joodse heldin die het hoofd van haar mannelijke onderdrukker afhakte om haar volk te bevrijden.

Beeld: Gustav Klimt, Judith, 1901, Belvedere, Wenen.

Ballroom

Empowerment en het bevechten van conventies zijn tevens de pilaren waarop ballroom is gestoeld. Ballroomcultuur vindt zijn oorsprong in de jaren 1970 in de New Yorkse wijk Harlem. LHBTQIA+-ers van kleur krijgen zowel buiten als binnen de homogemeenschap vaak te maken met buitensluiting en geweld. Ze organiseren balls waar zij gekleed in extravagante gewaden, baljurken en uniformen in het middelpunt staan. Met hun vogueing imiteren zij poses van fashionmodellen en troeven zij elkaar op theatrale wijze af. Ballroomcultuur werd beroemd voor het grote publiek dankzij de documentaire Paris is Burning (1990) en de Netflix-hitserie Pose (2018-2021). Sinds 2013 bloeit ballroom in Nederland op onder de vleugels van pionier Amber Vineyard, de ‘Moeder’ van House of Vineyard en Vineyard World.

Wraak

Klimts subversiviteit en de ballroomcultuur van de queer gemeenschap van kleur komen samen in het Van Gogh Museum tijdens Golden Femme op vrijdag 9 december. Verschillende ‘hoofden’ worden bewerkt tot accessoires voor de catwalk. In het auditorium van het museum leren deelnemers als echte diva’s op de runway te lopen en in de tentoonstellingsruimte zijn speciale performances van de House of Vineyard te zien geïnspireerd door het werk van Gustav Klimt. Vanzelfsprekend is de tentoonstelling Golden Boy Gustav Klimt tijdens de avond te bezoeken.

De tentoonstelling Golden Boy Gustav Klimt loopt t/m 8 januari 2023.

Over het Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum in Amsterdam beheert met ruim 200 schilderijen, bijna 500 tekeningen en bijna alle brieven de grootste verzameling werken van Vincent van Gogh ter wereld. De vaste collectie neemt de bezoeker mee op reis door zijn leven en toont de ideeën en ambities achter zijn kunst. Het museum trekt bezoekers vanuit de hele wereld en bereikt via de website, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube en LinkedIn nog eens miljoenen mensen met het werk en leven van Vincent van Gogh.



Share |

Gerelateerde artikelen