De Singles - Week 47

17 november 2014, 08:25 | Jeroen

Run the Jewels: Close Your Eyes (And Count to Fuck)

In de zomer van 2013 brengt het Amerikaanse hiphop duo Run the Jewels hun gelijknamige debuutplaat Run the Jewels uit. Nauwelijks een jaar later worden we alweer verrast het de opvolger Run the Jewels 2 van Killer Mike en El-P. En het mooie is: dit album is nóg beter dan dat de eerste al was. Ruim een half uur onvervalste agressieve hiphop met geweldige beats, teksten en flows. Op de single Close Your Eyes (And Count to Fuck) krijgen ze hulp van niemand minder dan oudgediende Zack de la Rocha van rap metalband Rage Against the Machine. Het resultaat is een heerlijke voortstuwende hiphop track die je vaker dan één keer voorbij wilt laten komen. Net als het hele album. Wat een topplaat!

Damon Albarn: Hostiles

Eerder dit jaar verscheen de sterke debuutplaat Everyday Robots van Blur- en Gorillaz-frontman Damon Albarn. In aanloop naar de release van het album werden achtereenvolgens Everyday Robots, Lonely Press Play, Hollow Ponds, Mr Tembo en Heavy Seas of Love als single uitgebracht. Maanden later brengt Albarn ter gelegenheid van de nominatie voor de Mercury Prize nogmaals een single/videoclip uit. Dit maal van Hostiles, het tweede nummer van het album en één van de beste liedjes van Everyday Robots. De videoclip bevat een registratie van de vertolking van Hostiles op het Latitude festival in juli dit jaar. Simpelweg wonderschoon.

Kendrick Lamar: i

Aanzienlijk gemoedelijker dan bij Run the Jewels gaat het eraan toe bij Kendrick Lamar, die afgelopen week de officiële video bij zijn single i uitbracht. De single is al sinds september op de radio te horen, maar om de videorelease luister bij te zetten, vind je ‘em deze week in de Singles. Niet in de laatste plaats omdat het gewoon een heel lekker nummer is. i staat op Lamar’s derde album, de opvolger van Good Kid, M.A.A.D City uit 2011, welke nog geen titel en releasedatum heeft meegekregen. De verwachting is dat de nieuwe plaat van de 27-jarige Amerikaan begin volgend jaar verschijnt. We kunnen niet wachten!

Noel Gallagher’s High Flying Birds: In the Heat of the Moment

Op 12 juli 2009 werd bekend gemaakt dat één van de beste rockbands allertijden, Oasis, ter ziele was. De gebroeders Gallagher konden na de zoveelste hoogopgelopen ruzie niet meer met elkaar door één deur. Laat staan met elkaar op de bühne te moeten staan. Beiden gingen ze hun eigen weg. Frontman Liam richtte het ondertussen opgeheven Beady Eye op en Noel ging solo met zijn High Flying Birds, waarvan in 2011 het debuutalbum verscheen. Begin maart 2015 verschijnt het tweede album Chasing Yesterday van het Oasis-genie en bij de eerste single In the Heat of the Moment is vorige week een videoclip verschenen. De muziek is alleraardigst. Een perfect radioliedje, maar naar de Oasis genialiteit is het nog even zoeken.

The Deaf: Sin City

In 2011 debuteert de Haagse punkband The Deaf met het goed ontvangen Toot Whistle Plunk Boom!, waarvan de singles 1973 en Coming Down That Road de bekendste liedjes zijn. Het collectief rond Spike van Di-rect tourt vervolgens door heel Nederland en staat oa. op Lowlands en in het voorprogramma van Arctic Monkeys in Paradiso. Nadat het een tijdje stil is geweest en Spike zich heeft gericht op Di-rect is het nu weer tijd om met The Deaf te rocken. Eind deze maand wordt het nieuwe album gepresenteerd in het reeds uitverkochte Paard van Troje in Den Haag en de eerste single Sin City belooft weer veel goed punkrockgeweld!

Big Noble: Peg (Bonus track)

Na het afronden van de opnames van Interpol, het in 2010 verschenen vierde album van de band met dezelfde naam, verlaat bassist Carlos Dengler na 12,5 jaar trouwe dienst de New Yorkse rockband. Drie maanden na zijn vertrek onthult Dengler dat hij eigenlijk helemaal niet meer van bassen houdt en helemaal klaar is met touren. Hij trekt zich terug, blijft ondertussen wel muziek maken en maakte onlangs bekend dat hij samen met sound designer Joseph Fraioli een nieuwe formatie heeft opgericht: Big Noble. Het debuutalbum verschijnt in februari volgend jaar en de eerste single Peg is nu te beluisteren. Alhoewel, voor een single is het een beetje kort, vandaar ook dat het een bonustrack is deze week. Peg is eerder een eerste instrumentele kennismaking van tweeënhalve minuut. En als je goed luisert hoor je typische Interpol gitaartoontjes. Dat dan weer wel.Share |

Gerelateerde artikelen