Column: Wingman

25 juli 2013, 10:10 | Jeroen

Het is zaterdagavond en ik zit in de tuin van Daphne, samen met wat vriendinnen drinken we een drankje en gaan dan naar een strandfeestje. “Esmee is mijn wingman vanavond!” roept Daphne enthousiast. Voordat series als Plain Jane, Geordie Shore en Jersey Shore tot mij kwamen (dank je Mtv) had ik er nog nooit van gehoord. Maar nu ik deze ware infomercials voor de wingman heb gezien, weet ik hoe het moet…in theorie.

Voor als je wel kwaliteitsprogramma’s kijkt of iets nuttigs met je leven doet, heb ik de omschrijving van de Urban Dictionary even vrij vertaald naar het Nederlands voor je:

“Een Wingman is een vriend die je meeneemt als je uitgaat en die je helpt om een meisje te versieren.”

De taktiek van de Wingman is als volgt: hij stapt op twee meisjes af, waarvan jij hebt aangegeven dat je er een wel ziet zitten. De ander is beduidend minder mooi en staat eigenlijk in de weg, om bij de knapperd te komen moet de sta-in-de-weg afgeleid worden. Daar is de Wingman voor. De Wingman is ongedwongen, kan lekker praten en heeft een zeker ‘je ne sais quoi’. Hij praat met beide meisjes en ergens halverwege het gesprek spring jij in. Jullie staan gezellig met zijn vieren te praten en dan heel toevallig verschuift het gesprek. De wingman houdt de minder knappe vriendin bezig met enerverende conversaties over puppies, kittens en het weer terwijl jij in je eentje (hallelujahhh!) aan het praten bent met de knapperd. Dan kunnen zich vervolgens verschillende scenario’s ontvouwen, die er uiteindelijk allemaal toe leiden dat jij helemaal alleen overblijft met de knapperd. Succes verzekerd!

In dit geval is de wingman echter een wingwoman en zijn de nietsvermoedende meisjes, naïeve jongetjes.

Terwijl ik in mijn drankje roer bedenk ik me dat ik niets liever wil dan een wingman zijn. Alleen bewijzen in het verleden behaalde resultaten dat ik het niet kan. Mijn wingman taktiek is als volgt:
Sla een arm om de knapperd en sla je andere arm om je vriendin. Duw vervolgens beide personen allerminst subtiel naar elkaar waardoor zij min of meer gedwongen worden ook een arm om elkaar te slaan. Maak je vervolgens los uit de omhelzing (dit gebeurt wel heel subtiel) en laat de twee vertwijfeld en hoogst ongemakkelijk samen achter. Loop naar de muur, bekijk het tafereeltje met tevredenheid en kijk verliefd naar je glaasje wijn, geef je glas wanneer het goed voelt eventueel een kusje. Kijk nog eens goed om je heen en constateer dat je vriendin zich schaamt en de knapperd niets door heeft. Gniffel dan stiekem in je glaasje en sms de volgende ochtend dat het je spijt.

Al mijmerend besloot ik die avond daarom, plechtig en amechtig dat ik wingman af was en dat ik het aan Esmee zou overlaten. Gelukkig bakte ze er niks van…



Share |

Gerelateerde artikelen