Van rook naar helderheid

23 maart 2014, 10:00 | Jeroen

Afgelopen week bevond ik mij aan de rand van de stad, zittend aan een pokertafel. De setting: eentje waar elke ‘film noir’ fan jaloers op is: duister met een houten interieur. Blues op de achtergrond, alcohol, fiches en sigaretten op de voorgrond. Precies waar ik goed van kan houden. Aan deze tafel zaten vrienden. Vrienden die op elk moment in vijanden konden veranderen.

Met rustige ogen keek ik de tafel rond om te bepalen wie wat zou doen. Tikkende vingers, rollende ogen, diepe zuchten of geheel stoïcijns. Hoe duisterder het buiten werd, hoe lichter het werd in mijn hoofd. Veranderingen in gedrag naar aanleiding van wat je in je handen hebt? Goeie kaarten (en veel fiches): positieve vibes. Slechte kaarten (en weinig fiches): slechte vibes. Ik begon hierover na te denken en nam mij voor om de volgende dag te gaan speuren in mijn oneindig archief van wetenschappelijke artikelen om te kijken of hier al wat over onderzocht was. Er moest natuurlijk eerst gewonnen worden.

De volgende dag, met een niet zo’n licht hoofd, vond ik wat ik zocht:

In februari onderzocht de University of Cambridge de relatie tussen eigenwaarde en fysieke kracht. Het is een iets ruimer concept dan een nerveus tikje op iemands gezicht tijdens het pokeren, maar de uitkomst is verrassend toepasbaar. Het blijkt namelijk dat iemand die niet goed in z’n vel zit objecten zwaarder inschat dan iemand die wel goed in z’n vel zit. Een duidelijke relatie tussen de gevoelswereld en de fysieke wereld. Laat dit even bezinken. Hoe jij je voelt, bepaalt hoe je de wereld waarneemt, wetenschappelijk bewezen. Hoe dan? Nou…

Twee wetenschappers voerden drie afzonderlijke onderzoeken uit, waarbij de proefpersonen niet wisten wat er onderzocht werd. Bij het eerste onderzoek werden de kandidaten vragen gesteld zoals: “Kan jij mensen naar je laten luisteren?” om te bepalen hoe de betreffende persoon dacht over zijn of haar gevoel van eigenwaarde binnen een sociale groep. Daarop volgend vroegen ze de mensen om een serie dozen op te tillen en het gewicht in te schatten. Degenen met weinig eigenwaarde schatten de dozen steeds zwaarder in dan dat ze daadwerkelijk waren, terwijl de mensen met veel eigenwaarde veel dichter in de buurt zaten van het werkelijke gewicht.

Het tweede en het derde onderzoek waren vergelijkbaar: een scheiding maken tussen mensen met veel en weinig eigenwaarde en hen onderwerpen aan fysieke testen. Ook hier bleek keer op keer dat de mensen die niet lekker in hun vel zaten, de objecten steeds zwaarder inschatten. Terwijl de andere groep het gewicht van de objecten veel beter kon inschatten.

Hoe goed of slecht jij je voelt, bepaalt dus hoe je de wereld waarneemt. Ik vind dat best een grote ontdekking. Er waren natuurlijk al vergelijkbare onderzoeken verricht met betrekking tot emoties en waarneming, maar dit is er voor mij eentje die echt impact heeft. Hopelijk komt dit ook terug in mijn pokerspel: als ik me goed voel, ben ik beter in staat om te winnen. Maar heb ik dan meer of minder vrienden? Dat is weer een verhaal voor een andere keer. Voor nu, tot ziens en hopelijk voel je je goed. Het helpt.



Share |

Gerelateerde artikelen