Wij

25 mei 2014, 12:45 | Jeroen

Ik zou graag een kort en bondig stukje over het schenden van mensenrechten willen schrijven. Maar na één simpele gedachte weet ik dat ik daar niet mee weg kom. De wereld staat in brand en in veel gevallen is dat goed. De mensen worden wakker en zien dat er een hoop mis is met hun wereld.

Wat mij het meest frustreert is dat in onze moderne tijd beschaving eigenlijk maar een dun laagje vernis is. Veel gaat ten onder aan de macht van het geld, waarbij tegelijkertijd dat laagje vernis goed onderhouden wordt. Ik noem hierbij als ‘lichtend’ voorbeeld Rusland. Een land waar mensenrechtenschennis de standaard is, maar waar wel de Olympische Spelen zijn gehouden. Een meer recent voorbeeld is Brunei, waar de sharia is ingevoerd door de sultan. Alleen heeft de beste man investeringen in de gehele westerse wereld die daar in het geheel niet mee stroken. Overheden en regimes die door middel van macht en geweld bepaalde groepen onderdrukken, oppakken en laten verdwijnen. China, Syrië, Oekraïne, Venezuela, een kleine greep uit de ton der onderdrukking.

Macht en het misbruik daarvan, vaak ik kan er met m’n pet niet bij. Wat kunnen we er tegen doen? Wat willen we er tegen doen? Elkaar helpen en overheden aan onze rechten helpen herinneren. Deze rechten zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Maar wat zijn nou die mensenrechten? Opvattingen over de positie van het individu ten opzichte van de machthebbers zijn door de geschiedenis heen sterk veranderd. Wat eens normaal was, vinden we nu barbaars. Slavernij en mensenhandel zijn daar goede voorbeelden van. Het recht moet zich dan ook continu aanpassen aan maatschappelijke ontwikkelingen.

De rechten van de mens, zijn rechten die ieder mens toekomen. Deze zijn er om mensen te beschermen tegen de macht van de overheden en moeten ervoor zorgen dat iedereen kan leven in menselijke waardigheid. Ze staan voor het recht dat iedereen een eigen vrije mening mag hebben en uiten, en dat de overheid niet zomaar geweld tegen burgers mag gebruiken. Daarnaast houden ze in dat we recht hebben op onderwijs, op genoeg te eten en dat we een dak boven ons hoofd hebben. Dit geldt voor iedereen, dus ongeacht ras, kleur, geslacht, taal, godsdienst, nationale of maatschappelijke afkomst, welstand, geboorte- of enige andere status.

In totaal zijn er zo’n negentig mensenrechten. Deze zijn onder te verdelen in:

  • algemene en integriteitsrechten (non-discriminatie, gelijke behandeling, bescherming van de persoon en van diens privacy, huis en familieleven, martelverbod);
  • vrijheidsrechten (zoals vrijheid van meningsuiting, van godsdienst en levensovertuiging, van vereniging);
  • participatierechten (recht op deelname aan het bestuur van een land, kiesrecht);
  • rechten van arrestanten, beklaagden en gedetineerden (verbod op willekeurige arrestatie en detentie, recht op onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak);
  • rechten van beschermde groepen (vrouwen, kinderen, minderheden, inheemse volken);
  • rechten van vreemdelingen en vluchtelingen (recht het land te verlaten en terug te keren, asielrecht, recht op gezinshereniging).
  • sociale en economische rechten (recht op behoorlijke levensstandaard, recht op sociale voorzieningen, vrijheid van vakvereniging, recht op onderwijs, recht op gezondheid);
  • culturele rechten (recht om deel te nemen en bij te dragen aan cultuur, recht om de eigen taal te spreken, bescherming van auteursrecht en van de eigen naam, vrijheid van wetenschappelijk onderzoek);
  • collectieve rechten (voor ontwikkeling en bescherming van een volk).

De volledige lijst vind je op de website van de United Nations. Alle mensen zijn gelijkwaardig en hebben dezelfde rechten. Laat je ze niet afnemen!



Share |

Gerelateerde artikelen