Ze zijn er weer...

3 augustus 2014, 14:47 | Jeroen

En nee, dit stuk gaat niet over de zomerkoninkjes, de alom geliefde aardbei. Het gaat over iets anders dat elke zomer voorbij komt, de plaaggeest van de nacht, de parasiet die voor slechte nachten, jeukende bulten en irritatie zorgt.

De Mug

Grote bron van ergernis in deze tijd van het jaar, het piepkleine beestje dat altijd zodra je bijna slaapt een teken van leven geeft middels gezoem om je hoofd. Ik heb er nu al nachten van wakker gelegen en er komen er beslist nog vele. De kleine bloedzuigende parasiet heeft het dan ook altijd op mij gemunt. Op het balkon, in de slaapkamer en zelfs in de woonkamer ben ik niet veilig. Vanochtend werd ik redelijk fit wakker, ik had geen gezoem gehoord en ging er vanuit dat er geen mug in mijn slaapkamer had gezeten, de zes muggenbulten op mijn enkel bewezen het tegendeel. Zijn ze nu ook al zo geëvolueerd dat ze weten dat elk geluid in feite een doodskreet is? Het gezoem is tenslotte een teken dat het jachtseizoen geopend is. Blijven ze nu bewust weg bij mijn hoofd en zitten ze kwispelend aan het voeteneind van mijn bed te wachten tot ik ga liggen zodat ze zich vol overgave op mijn enkels kunnen storten? Wat is dat toch dat mij zo niet te versmaden maakt voor het creatuur van de nacht?

Zoet bloed, zei men vroeger altijd, echter lichaamswarmte, lichaamsgeur en ook de kooldioxide die ik uitadem blijkt voor de mug een lokmiddel. Legio verhalen gaan de ronde hoe je ervoor kan zorgen dat je niet gestoken wordt. Ik heb er verschillende van uitgeprobeerd met allemaal hetzelfde resultaat, jeukende muggenbulten!

Muggen zijn van huis uit vegetariërs en leven van plantensap. De ellende begint pas wanneer een vrouwtjesmug bevrucht is, dan krijgt ze de dracula-achtige trekjes en verandert ze in een bloeddorstig wezen. Voor de ontwikkeling van de eitjes heeft ze extra eiwitten nodig en deze verkrijgt ze door bloed te zuigen van mensen. Met andere woorden: dit irritante beestje heeft mijn bloed nodig om nog meer irritante baby beestjes op de wereld te zetten. Dit maakt het voor mij allemaal extra zuur, wetende dat mijn muggenbult ervoor kan zorgen dat er nieuwe muggen komen die vervolgens wederom ongewenst de nacht bij mij doorbrengen.

Een aantal jaar geleden liet ik nog zorgvuldig zo lang mogelijk alle lichten uit in huis bij warm weer zodat er geen muggen in huis kwamen. Tenminste dat dacht ik, nu weet ik beter. Na een nachtje van huis te zijn geweest afgelopen zondag zat er een ware muggen enclave in mijn woonkamer. Compleet lek gestoken binnen enkele minuten, tijd voor maatregelen, de jacht werd geopend! Zes slachtoffers in no time, waarvan aan de vlekken op de muren te zien was dat zij schuldig waren. Ik ga er gemakshalve vanuit dat de Partij voor de Dieren mij vergeeft voor de slachting van de afgelopen dagen. Ik heb tenslotte nog zo mijn best gedaan om de beestjes buiten te houden en vervolgens geprobeerd om ze zo lief mogelijk weg te jagen, maar niks mocht baten.

Tijdens mij speurtocht op internet om meer te weten te komen over de mug kwam ik op Vremdemirror de onderstaande test tegen, misschien dat u er iets aan heeft!

Doe nu zelf de test: wat weet u over muggenbeten?

1. Muggenbeten verdwijnen vanzelf zolang je ze maar lang genoeg onder een kraan houdt waar ijskoud water uitstroomt.
JUIST
ONJUIST

2. Men kan een muggenbeet krijgen wanneer men contact heeft met een toiletbril.
JUIST
ONJUIST

3. Gezonde voeding kan het krijgen van een muggenbeet helpen voorkomen.
JUIST
ONJUIST

4. U kan blijven Nordic walken met een muggenbeet.
JUIST
ONJUIST

5. Een persoon met een muggenbeet is gezond en voelt zich ook gezond.
JUIST
ONJUIST

De antwoorden:
1. JUIST. Als u de muggenbeet lang genoeg onder de kraan houdt, zullen muggenbeten inderdaad verdwijnen. Let op: zorg dat je agenda leeg is, want dit kan wel enkele weken duren.

2. JUIST. Wanneer u stilzit, heeft een mug extra veel tijd om te steken en u zo van een muggenbeet te voorzien.

3. JUIST. Een mug is veel minder geneigd u te steken wanneer u een glutenvrije rijstkoek of vegetarische troep aan het eten bent dan wanneer u een pak friet of een lekkere ijscoupe aan het verorberen bent.

4. FOUT. Nordic walking valt in geen enkele omstandigheid goed te praten.

5. FOUT. Het is niet uitgesloten dat mensen die een muggenbeet hebben ook lijden aan bilharzia, buiktyfus of een verkoudheid. Waakzaamheid is dus altijd geboden wanneer u iemand met een muggenbeet ziet rondlopen.



Share |

Gerelateerde artikelen